Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

‘Salvem Cal Macià’ exigeix a Cultura que actuï per preservar la casa on estiuejava el president Macià a Alcarràs

La plataforma popular fa temps que denuncia “l’estat crític” en què es troba la Casa de Vallmanya per culpa de “l’immobilisme i desídia de l’Ajuntament”

Agències 19/05/2022
Pla mig de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, durant l'entrevista amb l'ACN al Departament de Cultura, el 16 de novembre del 2021.

La plataforma Salvem Cal Macià ha registrat aquest dijous al Departament de Cultura, una sol·licitud dirigida a la consellera Natàlia Garriga i al cap dels Serveis Territorials, Albert Turull, perquè la Generalitat actuï “amb caràcter urgent i subsidiari” per preservar la Casa Vallmanya, on estiuejava el president Francesc Macià, davant “l’immobilisme i desídia de l’Ajuntament d’Alcarràs”.

Per una banda, demanen al Govern vetllar per la preservació del BCIL, instant a la propietat a reparar “immediatament” els problemes estructurals de les teulades i la façana i, per l’altra, iniciar els tràmits per expropiar la casa d’acord amb la Llei de Patrimoni Cultural català, atesa la seva importància simbòlica, arquitectònica i històrica.

La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya va denunciar el mes passat la sostracció de la caixa forta vinculada a la família de l’expresident de la Generalitat, Francesc Macià, de la casa de Vallmanya, al municipi d’Alcarràs (Segrià); uns fets que, lamentaven, “evidencien encara més l’avenç de la degradació de la casa, després que fa uns mesos s’hi obrís un gran esvoranc a la teulada de la coberta principal”.

Una lluita desoïda per les institucions

La Plataforma Salvem Cal Macià fa temps que denuncia “l’estat crític” en què es troba la Casa de Vallmanya i del procés degeneratiu de l’edifici. De fet, des del 2017, diverses entitats com el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i altres associacions de tipus memorialista, han advertit als successius governs municipals d’Alcarràs i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través dels seus SSTT de Lleida, de l’estat d’abandonament i de la degradació que ve patint l’espai.

La iniciativa popular critica que els diversos equips amb responsabilitats de govern a l’Ajuntament d’Alcarràs ha fet cas “omís” de tots els advertiments, “negligint en la seva obligació protectora del bé en qüestió, i no realitzant ni tan sols cap advertiment per escrit a la propietat sobre la necessitat d’actuar, atesa la perillositat dels despreniments i les caigudes de parts de la casa”. Afegeixen que l’ajuntament “tampoc ha instat a la propietat a emprendre les obres de reparació necessàries per a assegurar l’estabilitat del bé i evitar els riscos sobre els vianants”, tot i alertar l’equip de govern municipal actual “en diverses reunions, públiques i privades de la caiguda de noves parts de la Casa”.

És, més, recorden que l’ajuntament coneix la situació, ja que l’actual alcalde, Jordi Janés, va anunciar públicament a través dels mitjans que enviaria un requeriment a la propietat l’11 d’agost de 2021, per tal d’instar-la a actuar en aquest sentit. En canvi, denuncien, “no ho ha arribat a fer mai”. És per tot això que, “10 mesos després de fer-se públic l’anunci del presumpte enviament del requeriment a la propietat, havent-se acreditat que aquest no s’ha realitzat i davant la situació de desemparament en què ens trobem i vista la urgència de l’actuació que cal emprendre per apuntalar la Casa” la plataforma ha registrat aquesta sol·licitud.