Diumenge, 7 de març de 2021 - Edició 955
La República

Més despeses de Patrimonio Nacional: La casa de Corinna i Juan Carlos, la tripulació del Fortuna i dos Ferrari

Ni la Zarzuela ni el Gobierno “més progressista” han donat detalls de les despeses de més de cent treballadors que manté Patrimonio Nacional, a banda de la inversió que apareix als comptes oficials

Redacció
Redacció 18/01/2021

Patrimonio Nacional ha pagat despeses milionaries vinculades a la Casa Real fora del pressupost que té assignat de manera pública la família del rei Felipe VI. Es tracta de diners per sufragar la casa on van viure el rei emèrit i Corinna Larsen, indemnitzacions per acomiadaments improcedents del personal que treballava al iot Fortuna que tenia Juan Carlos, o les assegurances dels vehicles de luxe que rebia com a regal dels xeics del Golf Pèrsic.

Segons informa eldiario.esPatrimonio Nacional, que penja del ministeri de presidència i que s’encarrega de gestionar i conservar el patrimoni artístic i històric de l’estat, es fa càrrec d’un centenar de persones de confiança del Palau de la Zarzuela que no estan inclosos en els 3,8 milions d’euros de despesa de personal que apareix als comptes oficials de la Casa Real. Entre aquestes persones hi ha tres assistents que acompanyen Juan Carlos durant l’estada als Emirats Àrabs, la seva nòmina i les seves despeses. El total de diners que es gasten per aquest tipus de treballadors no és públic, ni la Zarzuela ni el Gobierno no donen cap detall ni del total de la despesa ni de la quantitat de persones que es troben en aquesta situació, ni quines funcions tenen.

D’altra banda, Patrimonio Nacional també és propietari dels edificis que fa servir la corona, i per tant n’és responsable de la conservació. Per això, segons diu eldiario.es també es van pagar les despeses de la finca on es van instal·lar Corinna i Juan Carlos I.

Però aquest organisme també s’ha fet càrrec d’indemnitzar el personal del iot Fortuna, que uns empresaris van regalar al rei emèrit l’any 2000 i al qual va renunciar tres anys després. Segons la mateixa font, la justícia va ordenar que entre Patrimonio Nacional i l’empresa concessionari del servei havien de pagar 1,23 milions d’euros per l’acomiadament de la tripulació. La institució pública va pagar-ne la meitat.

A més, també va pagar el manteniment de dos Ferrari que el xeic de Dubai que va regalar al rei emèrit. En total, la institució s’encarrega del manteniment de 55 vehicles. El digital informa que tot i que ara el PSOE des de la Moncloa diu que no hi ha res d’il·legal en què Patrimoni Nacional pagui el personal eventual que treballa per la Casa Real perquè així ho preveu la llei, fa tres anys i mig no deia el mateix. Tot i que no en qüestionava cap legalitat, el 2017 quan s’estava debatent l’informe del Tribunal de Cuentas al Congreso, sí que el PSOE va defensar que Patrimonio Nacional deixés de pagar despeses de la Casa Real, i que tot sortís dels pressupostos de l’estat, una proposta que va tombar el Gobierno del PP.