Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Més de 200 professionals qüestionen els índexs de qualitat democràtica d’Espanya

|

- Publicitat -

Més de 200 professors universitaris i professionals del dret i l’economia han signat un manifest on qüestionen els estàndards utilitzats per Espanya per valorar la seva qualitat democràtica. Segons apunten, hi ha “una contradicció” entre “l’abundosa evidència de deficiències de qualitat democràtica a Espanya”, que veuen avalada per informes de l’ONU o el Consell d’Europa, i l’elevada posició que ocupa Espanya en diversos índexs internacionals, com poden ser l’índex de ‘The Economist’ i V-Dem.

Publicitat

Per als signants, aquest és el cas de l’índex V-DEM, que recorden que es construeix basant-se en opinions d’experts, però que són anònims i, a més, no se’ls demana que justifiquin les seves recomanacions. De fet, els professionals denuncien que es van posar en contacte amb els responsables de l’índex, però no els van arribar a poder explicar les valoracions que feien d’Espanya. “El resultat és que no vam poder detectar cap mecanisme prou robust que controlés l’impacte de potencials biaixos, prejudicis i fins i tot possibles manipulacions sobre les opinions en què es basa l’índex”, remarquen.

Els professionals també asseguren que l’ús d’aquest índex o l’índex de The Economist són útils per a moltes anàlisis, tanmateix creuen que és “enganyós” presentar-los “com a evidència científica contraposada als fets objectius”, com creuen que és “la repressió”.

Precisament per això, els signants reclamen als responsables dels dos índexs que introdueixin “controls més robusts” a les seves metodologies “per limitar el risc de biaix, prejudici i manipulació que avui enterboleix el seu valor objectiu”.

Et pot interessar  EFEMÈRIDE | La mobilització ciutadana del 20-S marca un punt d'inflexió i l'inici de la repressió espanyola
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió