Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Les urnes fan més por que les armes: les actes publicades d’ETA que deixen en evidència l’Estat espanyol

Aquestes són les ofertes de Zapatero a la banda a canvi de l’alto el foc

Gerard Sesé 29/05/2019
L'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero

Les urnes fan més por que les armes. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure de les actes que s’han fet públiques sobre les negociacions entre ETA i el Gobierno que tenia la banda i que ara han vist la llum després d’aixecar el secret de sumari del cas per part de l’Audiència Nacional espanyola.

Del famós “no és no” a episodis tan tristos com la hiperventilada reacció de l’unionisme quan es va parlar d’un possible mediador entre la Generalitat i Moncloa evidencien la hipocresia i la mesquinesa amb què actua l’ultra nacionalisme espanyol tracta els catalans. El poder de les urnes i la determinació de la societat catalana a lluitar democràticament per la llibertat del Principat són més poderoses i tenen un efecte guanyador més fort que qualsevol acció violenta.

L’estat espanyol i els seus poders no només no volen negociar amb Catalunya sinó que imposen una virulenta i agressiva repressió a través de tots els fronts que tenen al seu abast: polític, policial, judicial, econòmic i comunicatiu. La reacció de qui sap que perd.

Però sembla que seure a una taula amb ETA sí que es podia fer: I és que ara s’ha sabut que el Gobierno de José Luis Rodríguez Zapatero va oferir a ETA durant les negociacions amb la banda la creació d’un òrgan comú per a Euskadi i Navarra, la legalització de Batasuna, no detenir etarres, alliberar De Juana Chaos i altres presos malalts, acabar amb la Doctrina Parot i solucionar el problema financer de la banda terrorista a través d’una organització internacional perquè deixessin d’enviar cartes d’extorsió.

Així consta en les actes de la banda a les quals ha tingut accés Europa Press després que fos aixecat, per part de l’Audiència Nacional, el secret del sumari sobre la investigació de la negociació entre l’Executiu socialista i la banda terrorista ETA.

Aquesta documentació li va ser confiscada a l’etarra Francisco Javier López Peña ‘Thierry’, després de la seva detenció el 20 de maig de 2008 a Bordeus. Aquí es relata des de la primera trobada mantinguda per Josu Ternera i Jesús Eguiguren, juny de 2005 a Ginebra fins a les negociacions polítiques i tècniques que van dur a terme el Govern i la banda, el PSE i Batasuna després de l’atemptat de la T-4. Les actes inclouen les reunions d’Oslo i les nou prèvies de Ginebra.