Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

“La justícia, també en català”, una iniciativa contra la nul·la presència de la llengua a la justícia balear

“Exercir un dret no pot ser un acte heroic pels ciutadans, sinó un acte de normalitat”, explica el president del TSJIB, Carlos Gómez

Redacció 01/10/2021

El català, tot i ser la llengua pròpia de les Illes Balears, és inexistent en l’àmbit judicial, fortament castellanitzat. Diferents entitats i juristes han impulsat aquesta campanya. “La justícia, també en català” cerca fomentar l’ús de la llengua i els drets lingüístics en l’Administració de Justícia a les Balears, tal com expliquen a Racó Català.

El conseller Miquel Company recorda que els ciutadans tenen “dret a emprar la llengua catalana davant qualsevol administració que tengui presència a les Illes Balears”. Amb la iniciativa, es referma el compromís del Govern amb la llengua pròpia de les Illes Balears i amb els drets lingüístics dels ciutadans. “Exercir un dret no pot ser un acte heroic pels ciutadans, sinó un acte de normalitat”, explica el president del TSJIBCarlos Gómez, qui ha afirmat que és una “campanya inclusiva” per garantir aquests drets, fins ara ignorats.

La campanya té tres col·lectius destinataris: l’Administració de justícia, els operadors jurídics i els ciutadans. Les accions posen el focus en la formació, l’oferiment de recursos, el foment de l’ús, la informació, i la sensibilització i la defensa dels drets dels ciutadans. Així mateix, s’ha habilitat un web per facilitar l’accés dels treballadors d’aquest àmbit a les eines existents en matèria de llengua catalana que poden tenir utilitat en la seva activitat professional. Entre altres materials, ha reeditat el Vocabulari de dret, editat el 2009 per la Universitat de Barcelona i la Universitat de València, a fi d’acostar els professionals al llenguatge jurídic català.

La iniciativa ha estat promoguda pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), el Govern de les Illes Balears, la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia, el Col·legi d’Advocats, el Col·legi de Procuradors, el Col·legi de Graduats Socials, el Deganat dels Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles, el Col·legi Notarial i l’Obra Cultural Balear.