Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La fiscalia demana nou anys de presó al portaveu del Sindicat de Llogateres i dos inquilins per una protesta

|

- Publicitat -

La Fiscalia de Barcelona ha demanat nou anys de presó pel portaveu del Sindicat de Llogateres (SLL), Jaime Palomera, i a l’Alpha i el Fran, dos llogaters, per un delicte de coaccions i un altre de violació de domicili de persona jurídica vinculats a una manifestació organitzada pel sindicat a l’Institut de Bellesa Francis el 17 d’octubre de 2018 per protestar contra l'”assetjament immobiliari” que patia la parella. Palomera ha alertat que el procés és un “muntatge sense cap mena de prova que pretén fer passar la protesta pacífica del moviment per l’habitatge per un acte de violència” i ha exigit a la Generalitat i la resta d’administracions que impulsin “ja” una llei de lloguers que acabi amb les “expulsions injustificades”.

En una roda de premsa celebrada aquest dilluns, la parella d’inquilins afectada ha afirmat que durant els anys que han viscut a l’immoble mai han deixat de pagar el lloguer, i han denunciat les condicions d’insalubritat en què es trobava l’habitatge. “Hem begut aigua amb plom durant més de sis anys, hem tingut canonades d’amiant trencades, plagues de termites, i ara ens enfrontem a aquesta querella”, ha exposat l’Alpha. “Vam reunir forces per dir prou; tinc dret a un habitatge digne”, ha afegit el Fran. Quan la parella va decidir reclamar al propietari del pis que resolgués els problemes de l’habitatge, aquest va decidir no renovar-los el contracte de lloguer.

Publicitat

La parella i el sindicat han explicat que van intentar negociar amb els amos de l’immoble, i davant la “falta de resposta” el sindicat va decidir convocar una “protesta pacífica” davant l’Institut de Bellesa Francis, propietat dels mateixos tenidors. Paral·lelament, els afectats, juntament amb sis famílies del mateix bloc, van interposar dues denúncies per assetjament immobiliari, i la parella, a títol individual, una demanda per danys i perjudicis, el judici de la qual se celebrarà aquesta tardor. En resposta a les denúncies, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2019 dos expedients sancionadors de 90.000 euros contra els propietaris. Des del sindicat sostenen que aquestes accions han sigut “pioneres” i que crearan un precedent.

Et pot interessar  Albiach denuncia els "incompliments" d'Aragonès en la rehabilitació d'habitatges: "No ha posat un sol euro"

En referència a la querella per amenaces presentada pels propietaris de l’immoble i la fiscalia contra el portaveu del SLL i els dos llogaters, Palomera ha insistit que la protesta va ser “pacífica” i que el procés és “un nou intent de criminalitzar el dret fonamental a la protesta i d’aturar la lluita per un habitatge digne”. “Només cal veure les proves de l’acusació particular per veure que tot és un muntatge, no acrediten res del que diuen. Nosaltres hem aportat proves objectives”. El portaveu també ha remarcat l’actitud de “bel·ligerància” de la fiscalia, que demana tres anys de presó per cada un dels encausats; una pena superior a la sol·licitada per l’acusació particular.

L’advocada de la defensa, Anaïs Franquesa, ha explicat que aquest és un “cas clar de criminalització de la protesta” i ha considerat “preocupant” que la jutgessa instructora del cas no hagi admès gran part de les proves presentades per la defensa, entre les quals s’inclouen testimonis de periodistes i polítics presents a la protesta. L’advocada ha afirmat que el dia del judici les tornaran a presentar, i espera que aquest cop siguin acceptades. Palomera ha alertat que, en cas contrari, estarien davant “un judici sense totes les garanties”. “Volem que es respecti el nostre dret a defensa, i fins ara s’han descartat moltes proves importants”, ha afegit.

En referència a la interposició, per part del govern espanyol, d’un recurs contra la llei catalana de lloguers, Palomera ha sostingut que l’Estat “no ha de posar pals a les rodes a una llei que estava funcionant” i ha afegit que l’executiu hauria d’estendre-la “per permetre que milions de famílies arreu de l’Estat se’n puguin beneficiar”.

El judici contra els dos llogaters i el portaveu de l’entitat se celebrarà el dilluns 28 de juny, i el Sindicat de Llogaters, juntament amb altres entitats i associacions que els han donat suport, organitzaran una concentració davant la Ciutat de la Justícia de Barcelona per “defensar el dret a l’habitatge i el dret fonamental a la protesta” i com a mostra de suport als afectats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut