Dilluns, 16 de maig de 2022 - Edició 1390
La República

Justícia afirma que hi ha “molts interns” en tercer grau o en aplicació del 100.2 que han renunciat a les sortides

El secretari de Mesures Penals diu que s’han produït “algunes protestes no significatives”

Agències 16/03/2020
Pla general dels vehicles amb familiars entrant a Lledoners. Imatge del 15 d'octubre del 2019. (Horitzontal)

Les sortides per als presos en tercer grau o en aplicació de l’article 100.2 es mantenen però tot i això “hi ha molts interns que han decidit quedar-se al centre”, ha explicat a Catalunya Ràdio el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. Calderó ha afirmat s’està recomanant als interns el confinament “i que només facin les sortides estrictament necessàries”. No ha descartat però “prendre alguna altra mesura” més endavant. D’altra banda, ha reconegut “algunes protestes no significatives” per l’ajornament de vis a vis o permisos però en línies generals hi ha un “alt grau de comprensió”. Actualment hi ha un cas positiu per coronavirus a Brians 2, 105 aïllats preventius i 12 casos sospitosos en conjunt.

Calderó ha explicat que el sistema penitenciari català “fa dies” que treballa amb criteris propis per evitar la propagació del coronavirus i que ja havia pres moltes de les mesures preventives que aquest cap de setmana ha decidit el govern espanyol. Entre d’altes, s’havien suprimit els vis a vis i les activitats de convivència. S’havien mantingut les comunicacions orals però Calderó ha reconegut que durant aquest dilluns el comitè de crisi es plantejarà aquesta qüestió.

El responsable ha explicat que s’està fent una tasca de “sensibilització” amb els presos perquè les mesures preses són “molt restrictives”. Pel que fa aquells interns que han protestat, “s’està treballant amb ells amb generositat i empatia”.

Per contrarestar aquestes decisions, Calderó ha anunciat que el comitè de crisi que es reunirà aquest dilluns ampliarà de 15 a 20 les trucades de vuit minuts que poden fer els presos cada setmana, que ja s’havien ampliat de 10 a 15 fa uns dies.

Per últim, ha afirmat que es fa ús de mascaretes quan així ho indiquen els protocols i que es treballa en coordinació amb el Departament de Salut des de fa dies. Calderó s’ha dirigit al govern espanyol per reclamar que es preocupi “de proveir de material als centres penitenciaris si la situació s’agreuja” i l’ha acusat de prendre decisions “de manera unilateral”.