Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Joan Carles I presenta una declaració a l’Agència Tributària relativa només a un dels casos en què se l’investiga

Nomes afecta el cas de les targetes i no pas del seu patrimoni o les comissions

Agències 06/12/2020
El rei emèrit espanyol Juan Carlos I en una foto d'arxiu

El rei emèrit Joan Carles I ha presentat una declaració a l’Agència Tributària per intentar regularitzar la seva situació fiscal, quatre mesos després que se n’anés d’Espanya. La declaració, segons ha informat ‘El País’, no està relacionada amb els seus possibles béns a l’estranger, sinó amb l’ús de targetes bancàries de Juan Carlos I i els seus familiars amb fons opacs de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, a qui està investigant la Fiscalia del Tribunal Suprem.

L’escrit, que ha remès a tarvés del seu advocat, Javier Sánchez-Jonc, encara l’està analitzant Hisenda, que ha de respondre en els propers dies si accepta la regularització o sol·licita aclariments i quin és l’import a pagar. A principis del mes de novembre, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va revelar l’existència d’una tercera investigació relativa al rei emèrit, i de la qual s’ocuparà, com les dos anteriors, la Fiscalia del Tribunal Suprem amb la col·laboració del fiscal cap Anticorrupció Alejandro Luzón.

Aquesta tercera línia d’investigació s’uneix a les altres dues que ja té obertes el rei emèrit, la primera per possibles comissions procedents de l’AVE a la Meca i que previsiblement s’arxivarà perquè no hi ha indicis que es puguin perseguir respecte a aquest aforat. El segon expedient és el relatiu als pagaments amb una targeta de crèdit dels quals es podrien haver beneficiat Juan Carlos I i altres membres de la seva família tot i que no eren titulars del compte associat a la targeta.