Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

[Exclusiva] Puigdemont se la juga i fa un viatge llampec a Amer en moto des de la Catalunya Nord

Ni la policia espanyola ni les autoritats Estatals han detectat el trajecte del president a l’exili

Gerard Sesé 28/12/2020

Puigdemont ho ha tornat a fer. El president a l’exili i eurodiputat independentista ha tornat a despistar els cossos de seguretat espanyols com ja va fer al famós pont de carretera durant l’1-O. En aquesta ocasió, però, ha aconseguit una gesta encara més increïble: entrar durant un parell d’hores al Principat sense ser detectat ni detingut.

I és que després d’aquest desafiament, de ben segur que rodaran caps entre els responsables de la vigilància, constant i obsessiva, dels membres del CNI, Policía Nacional espanyola, Guardia Civil i l’Ejército. I no és per menys: el cap de llista de Junts a les pròximes eleccions se l’ha jugat i ha viatjat ell sol en moto des de la Catalunya Nord, on estava gaudint dels dies de Nadal, fins al seu poble natal, Amer.

Segons ha pogut saber La República, Puigdemont ha deixat a Tesà un dels telèfons mòbils que té i l’altre a Cotlliure on havia dit que passaria tot el Nadal, enganyat així les autoritats espanyoles amb diferents missatges interns que ell sabia que tenia punxats.

Després, juntament amb Jami Matamala, la nit del 24 de desembre, sortint per una porta lateral de l’edifici de Cotlliure i col·locant a la sala una silueta d’ell que semblava des de fora que romangués a l’estància, amb una furgoneta cedida per l’empresa Bon Preu, s’han desplaçat d’amagatotis fins a Prada, on l’esperava una moto d’enormes dimensions i gran cilindrada proporcionada per un mecenes que no ha volgut revelar el seu nom, tot i que algunes fonts apunten que es tracta d’un reputat entrenador català que actualment treballa a la lliga anglesa. Així doncs, a primera hora del matí, Puigdemont, sortia cap a Amer per carreteres secundàries, passant per Prats de Molló i entrant a Catalunya per Camprodon cap a les 10 del matí.

Al seu poble natal hi hauria estat ben bé dues hores i s’hauria reunit amb el seu entorn més proper. Cap a les 12 del migdia hauria emprès el viatge de tornada sense ser vist ni detectat.

El xat amb Pilar Rahola

Tal com ha tingut accés La República, Carles Puigdemont hauria enviat aquest missatge de WhatsApp a Pilar Rahola tot just sortint d’Amer: “deies que no m’atreviria, doncs mira!”. A més el missatge aniria acompanyat d’una fotografia del mateix president a tota velocitat dalt de la moto a la sortida del seu poble.

Moments de tensió a Molló

Segons ha pogut saber La República, tot just dins el Principat i deixant enrere la frontera amb l’Estat francès, Puigdemont ha estat aturat a un control rutinari dels Mossos. Els agents, que haurien reconegut a l’instant el president, li han demanat la documentació. Segons fonts molt properes a Puigdemont, l’exiliat duia un DNI fals amb la seva foto però amb els noms de Pere Junqueras Rovira. Després d’un lleuger somrís i mirades de complicitat, la parella de Mossos hauria deixat passar Puigdemont amb un “Bon Nadal, president” i una picada d’ullet.

Entossudit a fer el viatge

Les mateixes fonts expliquen a La República que aquest viatge estava totalment desaconsellat per Gonzalo Boye, advocat del president, que assegurava que era córrer un risc massa elevat. Puigdemont s’hauria imposat assumint els riscos i, finalment, l’èxit ha estat absolut: “són tan maldestres que ni s’assabentaran” hauria dit mentre es col·locava el casc per emprendre el viatge de tornada.

Avui és 28 de desembre.