Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Demanen 9 mesos de presó per un vigilant que no va actuar davant d’una agressió homòfoba

La víctima venia de l’Orgull Gai i va ser vexada i amenaçada per un altre client del restaurant per la roba que duia. La fiscalia només demana divuit mesos per l’agressor

Avatar
Agències 20/01/2021
Pla curt d'una banderola LGBTI dalt d'una carrossa del Pride Barcelona, el 29 de juny del 2019. (Horitzontal)

La fiscalia demana un any i mig de presó per a un home que va insultar, vexar i agredir un homosexual en un restaurant de menjar ràpid de Barcelona el Dia de l’Orgull LGTBI el juny del 2019. A més, demana nou mesos de presó per al vigilant de seguretat del restaurant que va presenciar l’agressió i no va fer res per impedir-la, a més de la seva inhabilitació per aquesta professió. La víctima venia de la celebració del Dia de l’Orgull Gai, i l’agressor li va recriminar la seva vestimenta i la seva orientació sexual, a més d’amenaçar-lo i empentar-lo.

Segons el fiscal, cap a un quart d’una de la matinada del 28 de juny del 2019, Dia de l’Orgull Gai, un home que havia participat en els actes del pregó d’aquesta jornada a la plaça Universitat de Barcelona, va anar un restaurant de menjar ràpid. Mentre escollia el menjar a les màquines autoservei, un altre client, J.M.S.G., d’origen espanyol i amb multitud d’antecedents, alguns dels quals per violència, es va aixecar de la seva taula, es va dirigir a la víctima per l’esquena i el va increpar de forma “agressiva” tot i que no el coneixia de res. Sense cap discussió o enfrontament previ, i de forma “gratuïta”, va recriminar a l’home la seva forma de vestir i la seva orientació sexual per vexar-lo públicament. “Tapa’t, que fas vergonya aliena i hi ha nens”, “després ens escandalitzem per les dones que són violades i matades per vestir provocatives i tu ets un exemple del que et pot passar”, li va dir.

A més, el va amenaçar: “Millor que portis guardaespatlles, perquè ara quan surtis et donaré una hòstia que et trauré la mariconeria”, “anem fora del local que et faré ‘hetero’ a hòsties, avui és el dia de les hòsties, vols veure com te les dono?”. L’agressor va donar una empenta a la víctima, que es va donar un cop amb la màquina dispensadora mentre l’agressor continuava cridant-li per la roba que vestia.

Es dona la circumstància que els fets van ser presenciats per un vigilant de seguretat de l’establiment, D.J.T., vigilant de seguretat amb antecedents penals. Tot i que coneixia el caràcter altament conflictiu de l’agressor perquè havia tingut problemes amb altres clients abans i coneixia el tipus de persones amb qui es relacionava, va seguir “inactiu” malgrat els insults i l’empenta de l’agressor a la víctima. Només va avisar, temps després, els Mossos d’Esquadra per dir que dos clients s’estaven amenaçant entre ells. Mesos després el jutge va prohibir al vigilant de seguretat apropar-se i comunicar-se amb la víctima.

Per tot això, el fiscal demana un any i mig de presó per a J.M.S.G., 3.240 euros de multa, cinc anys d’inhabilitació per a treballar en l’àmbit docent, esportiu o de temps lliure, i prohibició d’acostar-se i comunicar-se amb la víctima durant cinc anys més. Per al vigilant de seguretat, el ministeri públic demana nou mesos de presó, nou d’inhabilitació com a vigilant de seguretat, 3.240 euros de multa, cinc anys d’inhabilitació per a professió educativa, esportiva o de lleure. Entre tots dos hauran de pagar 2.000 euros a la víctima.