Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

De la pastera a la carrossa reial: 25 refugiats participen en la cavalcada de Reus

Betcha Honorée va ser el rei negre Reus. La notícia era doble, fins a l’any passat el rei negre havia estat un home de raça blanca pintat. I per l’altra, […]

Gerard Sesé 07/01/2019
Els Reis d'Orient a Reus

Betcha Honorée va ser el rei negre Reus. La notícia era doble, fins a l’any passat el rei negre havia estat un home de raça blanca pintat. I per l’altra, en Baltasar i els seus patges eren encarnats per refugiats.

Ell, igual que els altres 25 subsaharians que hi van participar, van ser rescatats el juny del 2018 pel vaixell de l’ONG catalana Open Arms. Fugint de la pobresa i els conflictes dels seus països d’origen i de la guerra a Líbia. Pagant a bandes de traficants de persones per a poder arribar a Europa.

Va ser rescatat juntament amb altres 59 persones i van poder fer terra a Catalunya. Els rescatats, la majoria homes, van instal·lar-se a la residència esportiva Blume, a Esplugues de Llobregat. Passat l’estiu, una trentena, entre els quals en Betcha, van anar a Reus, al nou centre d’acollida que gestiona la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, CCAR-CEAR, on viuen des de llavors. Ara aprenen un ofici per a poder valdre’s per si mateixos.

Poc s’imaginava ell i els altres companys que 6 mesos després estaria desfilant pels nens de Reus com a Rei Baltasar. I va ser per encàrrec directe l’Ajuntament de Reus. Fins ara el rei Baltasar es pintava amb maquillatge però la solució va ser encertada.