Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Sobre l’aturada en l’ampliació de l’aeroport del Prat, Aragonès afirma que el Gobierno “ha volgut penjar la llufa a un altre”

El president de la Generalitat ha fet una compareixença en la qual ha expressat el seu enuig amb el fet que el Gobierno estigui pressionant i fent xantatge a l’executiu català, perquè acceptin la proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat de manera “ràpida” i “acrítica”

Redacció
Redacció 09/09/2021
Imatge del president de Catalunya, Pere Aragonès, en la compareixença el 9 de setembre sobere l'aturada en la inversió de l'ampliació de l'aeroport del Prat

Pere Aragonès, després de la notícia de l’aturada de la inversió, ha fet una compareixença en la qual ha volgut expressar quin és el parer de l’executiu català pel que fa a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Així ha mostrat la “més profunda indignació” per la manera com han canalitzat l’ampliació de l’aeroport.

El president de la Generalitat ha lamentat que el Gobierno estan fent una maniobra de pressió, conjuntament amb Aena, perquè el govern català accepti de manera “ràpida” i “acrítica” sense poder estudiar alternatives a la proposta de l’Estat i que no es podria aprovar perquè anava en contra dels principis de la Comissió Europea.

Aragonès ha apuntat que ha estat el Gobierno qui ha trencat l’acord del 2 d’agost, per no haver de fer front a les contradiccions internes de l’executiu, i ha afirmat que no s’està respectant la Llacuna de la Ricarda. També ha dit que el Gobierno “vol penjar la llufa” a la Generalitat, i per tant, que sigui el culpable que no avanci l’ampliació de l’aeroport del Prat.

El Molt Honorable president ha condemnat que l’executiu espanyol va redactar un Document de Regulació Aeroportuària (DORA), que no es derivava dels acords de l’anterior reunió, i que no tenia en consideració que totes les actuacions han de fer-se amb el consens social i territorial, així com amb una lluita contra el canvi climàtic.

Així, ha volgut criticar que el Gobierno no hagi cercat el consens, no s’hagi escoltat tots els punts de vista. Més concretament s’ha oposat a què l’executiu espanyol no hagi complert amb l’afirmació que l’ampliació es concretaria en un Pla director que es decidiria en un termini de dos anys.

Aragonès, també ha lamentat que “no hi hagi voluntat de diàleg” i s’ha oposat a aquesta actitud, afirmant que “no entraran en una posició de subhasta i de xantatge”. Així ha exposat que “mai han volgut invertir a Catalunya i menys en la millora de l’aeroport”.

En conseqüència, ha dit que el model ha de ser que les infraestructures i recursos de Catalunya es gestionin des de la Generalitat, ja que en cas contrari no es defensen els interessos del poble català.