Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Sitges celebra el centenari del Museu Maricel amb una exposició que retorna als orígens

Des d’aquesta setmana, Sitges commemora el centenari de la inauguració del Museu Maricel amb l’exposició 1918 – 2018. Centenari Maricel. Una mostra que compta amb més de 113 obres que […]

Aleix Ramirez Morlans 18/11/2018
Detall d'una maqueta del conjunt Maricel exposada a 'Centenari Maricel (1918-2018) / ACN

Des d’aquesta setmana, Sitges commemora el centenari de la inauguració del Museu Maricel amb l’exposició 1918 – 2018. Centenari Maricel. Una mostra que compta amb més de 113 obres que contextualitzar la importància cabdal que va suposar aquest conjunt museístic impulsat per l’industrial nord-americà Charles Deering.

“Aquesta exposició és un exemple del país que volem: llibertat, cultura i talent”, va expressar Quim Torra, president de la Generalitat, durant l’acte d’inauguració de dijous passat. En la mateixa línia; Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges, reivindica com “des de Sitges encarem amb il·lusió i ambició el repte de perpetuar el culte a les arts”.

El president Torra al Museu Maricel / Ajuntament de Sitges

Entre les peces més destacades cal esmentar la col·lecció del mateix Deering i dues pintures inèdites de Ramon Casas (Mirador de Maricel i Retrat femení). L’exposició explica amb tota mena de detalls el projecte ideat per l’arquitecte Miquel Utrillo; la transformació de l’antic hospital de Sant Joan Baptista i diferents habitatges del carrer de Fonollar en un conjunt arquitectònic que havia de fer les funcions de residència i també zona d’exposició de les obres adquirides per Deering.

A les parets del museu sitgetà també hi han penjades obres d’altres artistes com Antoni Viladomat, Hermen Anglada-Camarasa, Josep Clarà, Gustau Violet, Joaquim Sunyer, Enric Galwey, Jacques Mathey o Antoni de Ferrater. Unes peces que procedeixen de diverses col·leccions públiques i privades, com el Museu Carmen Thyssen de Màlaga, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Modernisme de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l’Institut Ametller d’Art Hispànic, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, el Museu de València, el Museu de Reus, Deering Estate de Miami, Artur Ramon i Lluís Bassat.

Imatge d’una sala d’exposicions del Museu Maricel / ACN