Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Si voleu reivindicar la nacionalitat catalana: “Poseu-vos-hi fulles!”

L’exdiputat de la CUP, Antonio Baños, ha comentat el cartell de la Diada Nacional de Catalunya que la Generalitat ha presentat i que clarament no li ha agradat

Redacció
Redacció 08/09/2021

L’exdiputat Antonio Baños ha tornat a fer de les seves a Twitter. Aquest cop, però, l’objecte de disputa no ha estat l’Estat espanyol, sinó que ha comentat una acció de la Generalitat de Catalunya.

En els darrers anys s’ha observat la tendència d’anar minimitzant la mida de la senyera catalana en el cartell de la Generalitat de Catalunya de la Diada. És cert que forma part de l’estil gràfic de cada artista intentar simplificar les idees. Si bé abans la bandera catalana era imprescindible, després es desdibuixava en quatre barres i cada vegada ha tingut menys presència.

L’exdiputat dels anticapitalistes ha mencionat precisament que en aquest cas la Generalitat ha anat un pas més enllà i ha buidat de significat el cartell, ja que no hi ha cap referència a la bandera catalana i, de fet l’únic element que podria referenciar-se a la identitat catalana és l’autor de la cita que no és un altre que l’il·lustre Pau Casals.

L’obra gràfica està basada en el cinquantè aniversari del discurs de Pau Casals davant l’Assemblea General de l’ONU. En aquest cas, el violoncel·lista va explicar que “som fulles d’un mateix arbre, i l’arbre és la humanitat”. Es tracta, per tant d’una cita poètica i bonica, però que no reivindica de cap manera la identitat catalana.

Baños ha començat la piulada amb un to afable, que a mesura que avança es converteix cada vegada en més sarcàstic. “I sobre tot, catalans: a la Diada no molesteu ni feriu sensibilitats. Som fulles de l’arbre humanitari. Som bones persones sense banderes ni fronteres”. Així ha criticat que s’hagi cedit a les crítiques anticatalanistes que argumenten que la mostra de la identitat catalana va en contra d’altres nacions.

Per tant, que han permès que la Generalitat s’autocensuri a l’hora de mostrar els símbols nacionals catalans. Baños ha rematat l’obra amb una afirmació fent un joc de paraules amb tots els elements del cartell per deixar amb un pam de nas a la Generalitat. “Si voleu reivindicar coses catalanetes, poseu-vos-hi fulles!”

D’aquesta manera, l’exdiputat de la CUP ha mostrat el seu descontentament perquè s’hagi optat per un cartell amb un contingut nacional tan descafeïnat. Cal preguntar-se, què fan la resta de nacions per celebrar la seva diada nacional: mostren els seus símbols identitaris i entenen que no van en contra de ningú, o bé els oculten en fulles perquè consideren que podrien ofendre?