Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Sense autodeterminació no és possible el diàleg

ERC, JxCat, CUP, BNG, Bildu i Més per Mallorca signen un article conjunt que aposta per un diàleg “sense condicions”

Avatar
Agències 05/12/2019
Pla general de diputats d'ERC, JxCat, Bildu i BNG -signants de la declaració de la Llotja de Mar- a les escales de davant del Congrés dels Diputats, el 2 de desembre de 2019 (horitzontal)

Representants de partits sobiranistes de l’estat espanyol fan front comú per demanar al futur govern espanyol que reconegui el dret a l’autodeterminació i s’obri un diàleg “sense condicions”. L’article publicat al diari Gara està signat per Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Mertxe Aizpurua (EH Bildu), Nestor Rego (BNG) i Vicenç Vidal (Més per Mallorca) sota el títol ‘De la Llotja de Mar a Madrid, en defensa de la democràcia i la sobirania’. En l’article, defensen també que un govern PSOE-UP ha de liderar un “canvi d’era” que certifiqui la “defunció del règim del ’78” i assumeixin la seva responsabilitat en construir un “veritable estat democràtic. I és que, pels signants, el règim del ’78 pateix un “dèficit democràtic estructural”.

Amb el mateix esperit que les formacions sobiranistes van signar el passat 25 d’octubre a Barcelona la Declaració de Llotja de Mar, ara han tornat a unir forces per reclamar al pròxim govern espanyol que “afronti el problema de cara i comenci a avançar en solucions” que, segons diuen, “només poden venir del reconeixement i el respecte de les nacions i de tots els interlocutors i propostes que busquen garantir l’exercici de drets fonamentals”.

 

I és que els partits sobiranistes creuen que “la incapacitat de la política espanyola de dialogar amb la dissidència, ja sigui ideològica o territorial, ha portat el sistema al col·lapse”.

 

Segons recorden, els partits sobiranistes de l’Estat estan representants per 29 diputats al Congrés i 21 senadors. I davant el context polític actual i les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez llancen una proposta. “Proposem seure i parlar. Que tots els actors polítics puguin seure, parlar i negociar sense condicions i que es parli del reconeixement nacional i, per tant, del dret a l’autodeterminació”, defensen. Així mateix, reclamen que s’aturi la “repressió ferotge” que, segons diuen, ha suplantat el diàleg i les solucions polítiques i democràtiques.

 

Per als signants, només serà possible un estat democràtic si es posa fi a la “repressió” i es reconeix tant el caràcter plurinacional com el dret a l’autodeterminació dels pobles.