Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

SEMERGEN critica el traspàs del MIR, però no exposa com asseguraria el dret de ser atès en català a Catalunya

La societat espanyola de metges d’atenció primària ha lamentat la proposta de traspassar els MIR i afirma que pot generar un greuge comparatiu

Avatar
Agències 05/08/2021

La Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN) ha mostrat en un comunicat el seu rebuig al possible traspàs de la gestió dels metges interns residents (MIR) a Catalunya, ja que “generaria desigualtats en el procés d’elecció respecte a la resta del territori nacional”. Cal dir que actualment ja hi ha alguns requisits específics pel MIR a Catalunya, entre els quals en igualtat de condicions es prioritzarà al personal sanitari capaç de donar resposta a l’obligació del Servei Català de Salut d’oferir atenció mèdica en català.

Segons SEMERGEN, “el sistema MIR, que és un sistema formatiu referent, estableix uns requisits comuns a tots els aspirants i, sobretot, evita el desequilibri entre comunitats, cosa que es produiria si la gestió es dividís”. En aquest sentit, el MIR, escriuen en el document, “és un garant de la igualtat de tots els candidats a una plaça de metge resident”. Per això, la societat mèdica adverteix que “plantejar una possible transferència de la gestió a qualsevol comunitat autònoma suposaria la ruptura, fragmentació i debilitació d’un sistema sanitari que ja es troba bastant danyat, especialment l’Atenció Primària”. Malgrat que no ha explicat quina és la mobilitat predominant de sanitaris a Espanya.

Amb tot, aquesta organització “confia” a les últimes declaracions de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, qui va expressar aquest dimecres que la posició del Govern és la de “mantenir centralitzada la gestió dels MIR, un sistema que cohesiona, vertebra i prestigia la formació dels sanitaris espanyols”.

“Esperem que sigui així i això no tingui cap més transcendència, ja que en cas contrari suposaria fer passes enrere en el sistema de formació dels futurs metges”, reiteren, per afegir que consideren “imprescindible salvaguardar i protegir la integritat del MIR, ja que és l’artífex principal que el sistema sanitari sigui el referent de la sanitat pública en l’àmbit mundial”.

Tampoc no s’ha comentat quines són les condicions laborals dels sanitaris, i molt especialment dels residents. Diverses agrupacions de l’entorn sanitari ja han condemnat que hi ha molta precarietat en l’entorn laboral. SEMERGEN no ha fet cap comentari sobre com assegurarien el compliment del dret de l’usuari de Catalunya de poder ser atès en català.