Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

Sánchez prepara un repartiment dels fons de la UE centralitzat a la Moncloa

El president liderarà una comissió que no comptarà amb Iglesias i trenca l’acord amb ERC que va facilitar l’estat d’alarma a canvi que les CCAA gestionessin aquests fons

Redacció
Redacció 25/11/2020
Imatge conjunta de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez a La Moncloa / Podemos

Un esborrany centralitzador i que deixa fora el vicepresident Iglesias

El govern espanyol treballa en l’esborrany del decret que ha de definir les pautes per acollir-se a les ajudes europees que, segons ha avançat la ‘Cadena Ser’ i també recull ‘El País’, centralitza a la Moncloa tot el control dels fons. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, liderarà una comissió que estarà formada per 11 ministres -deu socialistes i una d’Unides Podem- i que no comptarà amb la presència del vicepresident, Pablo Iglesias. La proposta del ministeri de Presidència, planteja canvis a l’administració per facilitar la gestió de les ajudes.

“Esquerra Republicana força el retorn de competències del govern espanyol i la gestió dels fons europeus per la reconstrucció”

Segons va explicar ERC, l’abstenció que va permetre a Sánchez aprovar l’estat d’alarma va ser a canvi d’un compromís del govern espanyol de que les CCAA gestionessin aquest fons.

“El Govern de la Generalitat podrà gestionar els Fons Europeus de Reconstrucció gràcies a l’acord al què han arribat avui Esquerra Republicana i el govern espanyol, en el si de les negociacions per una última pròrroga de l’estat d’alarma. El pacte entre les dues parts, que ha estat validat per la Permanent Nacional del partit i està a l’espera de ratificar-se dilluns a l’Executiva, també avançarà el retorn ple de competències o una prestació per als treballadors de la Conca d’Òdena, entre altres clàusules.

El govern espanyol, conformat per PSOE i Podemos, s’ha vist forçat a replantejar la seva postura després del toc d’atenció dels republicans en la negociació fallida per la pròrroga anterior. Aquest retorn a la via de la negociació ha portat la Permanent d’Esquerra Republicana a inclinar-se per l’abstenció, tal i com ha acordat aquesta tarda de manera telemàtica, amb la condició que sigui l’última extensió de l’estat d’alarma.”

Relacionats