Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Sánchez no es perdrà les vacances abans d’iniciar les negociacions amb els partits

Sembla que torna a incloure els partits independentistes dins la ronda de reunions que farà a partir de finals d’agost o principis de setembre

Avatar
Agències 09/08/2019
Pedro Sánchez, al Congreso

El president en funcions, Pedro Sánchez, esperarà fins a finals d’agost o principis de setembre per iniciar les negociacions amb els partits per tancar un acord que el faci president. Aquest divendres ha acabat la ronda de reunions amb la societat civil i ha explicat que ara toca “compendiar i sistematitzar” les propostes que els han fet per tal de presentar als partits una “proposa oberta, comú i progressista”. Sánchez prioritzarà trobar-se amb les forces que són “susceptibles” de poder-hi donar suport, entre les quals ha enumerat PNB, Partit Regionalista de Cantabria (l’únic que ja va votar que sí en la primera investidura), “les forces nacionalistes catalanes” i Podemos.  Fa pocs dies, va deixar de banda les negociacions amb els partits independentistes i va dir que recaurien en la portaveu del grup socialista al Congrés, Adriana Lastra. En canvi, ara sembla que torna a incloure’ls dins la ronda de reunions que farà a partir de finals d’agost.

No ha explicitat, però, ni l’ordre de trobades ni el detall de quan es produiran. Tanmateix, ha dit que no es tracta d’una proposta tancada sinó que estan disposats a acceptar canvis, especialment fruit de la negociació que es pugui obrir amb Podemos. També ha dit que es vol reunir amb PP i Cs per insistir en la “responsabilitat” que tenen de facilitar el govern, malgrat que Rivera ja ha dit que no té intenció d’assistir a la reunió (com ja va fer durant la primera ronda). El temps per aconseguir els suports necessaris per a la investidura acaba el 23 de setembre.

Pel que fa a la ronda de contactes amb la societat civil, en total, els socialistes han fet catorze reunions amb més de 180 col·lectius, a qui Pedro Sánchez ha volgut agrair l’actitud. Segons ha dit, tots han fet propostes que podrien impulsar un govern progressista i també han mostrat el “desig” de que hi hagi un govern aviat. Sánchez ha dit que encara podrien fer més reunions a finals d’agost ja que han rebut peticions de més col·lectius. Un dels que ho va demanar va ser Òmnium Cultural, a través del seu president empresonat a Lledoners, Jordi Cuixart. La Moncloa, però, va tancar la porta a aquesta reunió.