Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

Sánchez dona llargues a la taula de diàleg: “És lògic que ara les prioritats urgents siguin altres”

L’estratègia política del Gobierno amb la taula de diàleg és força previsible: dilatar-la el màxim en el temps per apaivagar l’independentisme

Agències 29/12/2021
Pla mitjà del president del Gobierno, Pedro Sánchez, en roda de premsa al Senat després de la Conferència de Presidents, el 22 de desembre de 2021

“És lògic i de sentit comú que ara les prioritats urgents siguin altres. Ja els direm quan es reunirà”. D’aquesta manera el president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha refredat la possibilitat d’una nova reunió de la taula de diàleg al gener. En la roda de premsa de balanç del 2021, Sánchez ha replicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que en el seu discurs va avisar que el diàleg amb Espanya ha d’avançar i donar “resultats tangibles” el 2022. “Tots desitgem resultats tangibles, però probablement discrepem de què significa un resultat tangible”, ha argumentat. Per al president del govern espanyol, la prioritat ara és “superar la pandèmia” i “protegir els ciutadans davant la variant òmicron”.

D’aquesta manera, ha donat llargues a Aragonès. De fet, l’estratègia de l’executiu espanyol és força previsible: vol dilatar el màxim en el temps les negociacions, per fer el mínim de concessions fins a les properes eleccions, en les quals l’equilibri de forces independentistes pot variar. En definitiva, no vol donar sortida a la taula de diàleg, sinó apaivagar l’independentisme.

Així, allunya la convocatòria d’una nova trobada de la taula de diàleg, que el Govern situava al gener. L’última reunió entre executius -en què no hi va assistir cap conseller de JxCat- va ser a mitjans de setembre al Palau de la Generalitat, en la qual es va criticar, precisament l’absència de terminis.

Per al president del Gobierno ara cal “superar la pandèmia, protegir la ciutadania davant l’òmicron, consolidar la recuperació econòmica i gestionar els fons europeus”. “Es reunirà segur, però és de sentit comú que deixem unes setmanes per a treballar en el que realment importa a la ciutadania”, ha raonat. Així doncs, és una justificació que oportunament dona un cop els pressupostos de l’Estat s’han aprovat definitivament.

Per cloure l’any en què el govern espanyol ha concedit els indults als presos independentistes, Sánchez ha celebrat que Catalunya “viu en una normalitat millor” després del que el país “va patir” fa quatre anys.

En el seu discurs de Sant Esteve, Aragonès va cridar la majoria “que vol resoldre el conflicte” català a “començar a construir alternatives” per si la negociació amb l’Estat “s’encalla i no aporta resultats”. En el seu missatge institucional, va apuntar que aquestes alternatives s’han de dibuixar “amb realisme, buscant el màxim consens i aprenent del camí fet fins ara”. I és que Aragonès ha avisat que el diàleg amb Espanya ha d’avançar i donar “resultats tangibles” el 2022.