Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Sánchez assumeix “errors” i emplaça a JxCAT a fer el mateix i renunciar a la unilateralitat

El líder del PSOE demana a Borràs que es “replantegi” el ‘no’ i no busqui “excuses” i confirma que la negociació serà sempre dins de la constitució

Avatar
Agències 04/01/2020
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en un moment de la seva intervenció com a candidat a la investidura el 4 de gener del 2020 al Congrés dels Diputats.

Sánchez confirma que tota negociació serà dins de la sagrada constitució

El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha assumit aquest dissabte “errors” de la seva formació i del seu govern en la gestió de la crisi catalana, però ha emplaçat a JxCAT a fer el mateix i renunciar a la unilateralitat. Per aquest motiu ha demanat a la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, que es replantegi el ‘no’ de la seva formació a la investidura i no busqui “excuses” que segons ha afirmat tenen “més a veure” amb la situació electoral a Catalunya que no pas amb “la solució de la crisi”. Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció de Borràs, que prèviament ha denunciat des de l’Hemicicle el “cop d’Estat” de la JEC i ha advertit Sánchez que “no hi ha solució per a Espanya si es continua amb la repressió”.

En el seu torn de rèplica, el president espanyol en funcions ha “assumit” els “errors” del seu govern, del seu partit i de l’executiu de Mariano Rajoy, a qui ja va advertir –ha afirmat- que calia “obrir una via democràtica” per resoldre “un conflicte polític” i que la via judicial “era perillosa”. Ara, segons Sánchez, “ens trobem a una situació on hem de donar resposta des de la política a decisions judicials que responen a una altra dinàmica”.

Per aquest motiu ha apuntat que en primer lloc acata la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de Junqueras com la decisió d’un tribunal propi. “Jo compareixeu l’anàlisi de l’advocat de l’Estat que les sentències del TJUE son sentències d’un tribunal nacional i que cal assumir des de l’àmbit nacional”, ha dit.

En tot cas, ha demanat a JxCAT que faci el mateix. “Si tots hem d’assumir part de la culpa i responsabilitat del contenciós territorial que passa al nostre país”, ha apuntat, cal que l’independentisme assumeixi que va ser un “error la declaració unilateral d’independència i que Puigdemont no convoqués unes eleccions”.

Segons Sánchez, cal “recomençar” perquè per als ciutadans és “difícilment comprensible que es vol fer seure Espanya a dialogar amb Catalunya i alhora impedir amb el seu vot amb la dreta que es constitueixi la taula de diàleg”. “És bastant curiós i contradictori dir que es defensa el diàleg i alhora la via unilateral”, ha dit.

Per aquest motiu ha demanat a Borràs assumeixi que la via unilateral “és una via fracassada per resoldre el conflicte territorial a Catalunya”

Que es “replantegi” el ‘no’ i que no busqui “excuses” que tenen “més a veure amb la situació electoral a Catalunya que no pas amb la solució del conflicte”. Cal, ha dit, buscar una entesa que permeti votar “un acord, no una ruptura”.