Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Reformar el model d’ordre públic és al mig de totes les negociacions per formar govern

Per ERC són només “línies de treball” amb la CUP, però el PSC veu ERC i JxCat “presoners” dels cupaires

Redacció 01/03/2021
La furgoneta de la Guàrdia Urbana que va ser cremada en els aldarulls.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que els republicans i la CUP han pactat “línies de treball” per acordar propostes sobre el model d’ordre públic. En roda de premsa, després que la candidata de la CUP i Guanyem, Dolors Sabater, hagi dit que s’ha arribat a un acord amb ERC per impulsar una moratòria de les bales de foam, Vilalta ha evitat parlar d’un acord en concret sobre aquests termes i ha apuntat que el que s’han acordat són “línies de treball” i “estudiar-ne la viabilitat”. “Veient quines línies de treball són aplicables i quines no”, ha afegit. La republicana ha avalat reformar el model d’ordre públic per “garantir drets” i per combatre “abusos”.

La portaveu d’Esquerra ha apuntat que en els “propers dies i setmanes” continuaran negociant amb la CUP i ha indicat que les propostes dels anticapitalistes no han estat traslladades a altres taules de negociació, en relació a Junts. Després de mostrar-se satisfeta dels fruits de les negociacions per la investidura, Vilalta ha dit que ERC i la CUP comparteixen “més o menys” els objectius al voltant de la reforma del model d’ordre públic. Ha insistit que ERC treballa perquè hi pugui haver un acord d’investidura “com més aviat millor”. “Tenim bones sensacions”, ha detallat.

Vilalta ha tancat la porta a un govern d’ERC amb els comuns i el suport extern del PSC. “No passarà”, ha apuntat. Una vegada més, ha subratllat que amb el PSC representen projectes “contraposats”. Sobre la proposta d’Eva Granados com a presidenta del Parlament, Vilalta han dit que prefereixen que la presidència recaigui en una persona independentista i d’esquerres.

En la mateixa línia s’ha manifestat Eva Granados, vicesecretària del PSC refusant que els socialistes puguin donar suport extern a un eventual Govern de republicans i comuns. “El que té tota la lògica és que sigui encapçalat pel PSC, que ha guanyat les eleccions”, ha dit.

I respecte l’ordre públic, Granados creu que ERC i JxCat són “presoners” de la CUP i ha lamentat que el model d’ordre públic estigui damunt la taula en les negociacions. Granados ha exigit al Govern una condemna explícita de la violència i els ha apressat a acabar amb els aldarulls, ja que “es corre el risc que s’escapi de les mans”. De fet, ha alertat d’un “salt qualitatiu de la violència”. “És inadmissible que en aquests moments siguin presoners de la CUP i no estiguin condemnant la violència”, ha afegit.

La número 2 del PSC ha reiterat que un Govern format per partits que no condemnin “explícitament” la violència “no està legitimat per estar al capdavant de la Generalitat” i ha exigit “el suport sense fissures” als agents. “Aquesta violència s’ha d’acabar, perquè correm el risc que se’ns escapi de les mans si no s’actua amb contundència”, ha opinat.

La dirigent socialista ha titllat de “fals debat” la discussió sobre el model d’ordre públic arran dels aldarulls perquè “des del 2013 hi ha consens de com ha de ser el model policial i el Govern no l’ha implementat”. De fet, els ha retret que “només han retirat les pilotes de goma, però no s’ha fet res de la resta que s’havia de fer”, com ara proporcionar més material, impulsar una llei d’espai públic o incrementar els recursos.

El PSC veu “fora de lloc” les condicions que els anticapitalistes han posat als republicans per a negociar, entre les quals hi ha una moratòria de l’ús de bales de ‘foam’, que la BRIMO no intervingui en els desnonaments o que la Generalitat retiri les acusacions contra manifestants. “Esperem que no siguin escoltades per JxCat ni per ERC”, ha demanat Granados, que considera que la negociació hauria d’estar girant sobre la reactivació econòmica i social i la gestió de la pandèmia.