Diumenge, 25 d'octubre de 2020 - Edició 822
La República

Quantes canyetes de plàstic es fan servir en un any?

Greenpeace ha demanat acabar amb els 13 milions de canyetes de plàstic que s’usen diàriament a l’Estat, la qual cosa equival a la xifra de més de 5.000 milions de […]

Redacció
Redacció 21/08/2018
Sucs amb canyetes de plàstic / Flickr Francisco Gonçalves

Greenpeace ha demanat acabar amb els 13 milions de canyetes de plàstic que s’usen diàriament a l’Estat, la qual cosa equival a la xifra de més de 5.000 milions de canyetes a l’any i exigeix una Llei que estableixi la prohibició per a la venda d’aquests i altres productes d’un sol ús.

D’aquesta manera, l’ONG apunta que les canyetes de plàstic s’han convertit, al costat d’altres elements d’un sol ús, en un “problema” de contaminació a escala planetària, a causa que en la llista dels 10 objectes per nombre recol·lectats en platges i zones costaneres ocupen el cinquè lloc, després de burilles, embolcalls de menjar, ampolles de begudes de plàstic i taps d’ampolles de plàstic.

Així, indiquen que una vegada rebutjades, les canyetes ocasionen “greus problemes”, especialment en els ecosistemes marins. A manera d’exemple, assenyalen que entre el 40 i el 60% de les tortugues ingereixen plàstics i que en algunes espècies d’aus aquest percentatge s’eleva fins i tot fins al 93%. A més, més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins moren cada any com a conseqüència de tots els plàstics que arriben al mar.

Segons l’últim informe de la patronal de les empreses del sector del plàstic, solament el 37% dels envasos de plàstics es van reciclar a Espanya en 2017. Això suposa que almenys un milió i mitjà de tones d’aquests residus contaminen l’entorn cada any (gairebé 158.000 camions d’escombraries a l’any, equivalent a la distància entre Madrid i París si es posessin en fila).

Per a això, l’ONG aporta alternatives a l’ocupació d’elements de plàstic d’un sol ús, com prohibir la distribució i venda de canyetes i utilitzar les seves alternatives, com les canyetes de vidre, acer o bambú; fomentar el consum d’aigua de proveïment públic enfront de l’aigua embotellada; implantar un sistema de devolució i tornada d’envasos de begudes o promoure l’ús d’envasos reutilitzables.

Relacionats