Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

Puigdemont denuncia les clavegueres de l’Estat i exigeix que Espanya rectifiqui i demani perdó

El president a l’exili ha denunciat que l’Estat té responsabilitat en els atemptats terroristes del 2017 i exigeix explicacions al cap d’Estat i al president del Gobierno

Redacció 11/01/2022

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha denunciat que la “defensa de la unitat d’Espanya ha portat a conductes criminals gravíssimes”. Així ha valorat les declaracions de Villarejo, en les quals acusa el CNI d’estar vinculat amb el cervell dels atemptats del 17-A. És a dir, que l’Estat va permetre l’atac per “donar un ensurt” a Catalunya.

Puigdemont ha denunciat que “l’Estat espanyol té responsabilitat en els atemptats terroristes del 2017 a Barcelona” i ha lamentat la negativa a investigar a fons les connexions del cervell de l’atemptat amb els serveis secrets espanyols. El president a l’exili ha posat de manifest que l’excomissari de la Policia Nacional ha estat “al rovell de l’ou de la claveguera que hi ha a l’Estat” i ha apuntat que “sap de què parla”.

El president a l’exili ha lamentat que “la claveguera espanyola va segar la vida de 15 persones innocents i va provocar més de cent ferits per tal d’enviar un missatge al poble de Catalunya”. En altres paraules, ha expressat que l’Estat no va actuar, amb una finalitat política d’atemorir el poble que “es disposava a celebrar el referèndum d’independència”. Per tant, ha deixat clar que es va utilitzar l’atemptat com una arma política per atemorir l’independentisme.

Puigdemont ha lamentat que hi va haver alguns polítics espanyols que van advertir “que passarien coses” i exigeix explicacions al cap de l’Estat i al president del Gobierno i ha afegit que “Espanya no pot ser un soci fiable en la lluita contra el terrorisme si no actua”.

Ha demanat la creació d’una comissió parlamentària per encausar els responsables policials dels serveis d’informació involucrats en aquest crim i jutjar-los. Puigdemont ha estat ferm i ha dit que mentre Espanya no ho faci, no serà de fiar.

El 130è president de Catalunya ha defensat que en la cultura política espanyola “s’accepta com un mal menor, de manera indolent, el preu que cal pagar per defensar la seva unitat”. Puigdemont ha lamentat que “tacar-se les mans de sang per defensar la pàtria té acceptació en determinats sectors de la societat la política i els mitjans espanyols”.

Finalment, ha afirmat que aquest posicionament en la cultura política d’Europa hauria d’horroritzar. “Les víctimes d’aquell crim tan espantós, les famílies a qui he sentit plorar i preguntar-se “per què” tantes vegades, es mereixen que Espanya rectifiqui, depuri i els demani perdó” ha reblat.