Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Puigdemont alerta que Espanya posa excuses amb els col·laboradors afganesos

El president de Catalunya destituït amb el 155 ha lamentat que el Gobierno ja hagi afirmat que no aconseguirà evacuar tots els col·laboradors afganesos, que segurament seran perseguits per les seves activitats de col·laboració amb Espanya

Redacció
Redacció 25/08/2021

Carles Puigdemont ha mostrat el seu descontentament al conèixer la notícia que Espanya no podrà evacuar tots els afgans col·laboradors. Margarita Robles, la ministra de Defensa, va exposar-ho ahir amb un estil més evasiu en què afirmava que “hi ha gent que es quedarà a Kabul per raons que no depenen de nosaltres”.

Puigdemont ha lamentat que “Ja comencen les excuses. Això és lluny de ser un comportament modèlic”. Robles s’ha escudat en què hi haurà un accés molt limitat a l’Aeroport de Kabul. Aquest plantejament ha disgustat al gironí, ja que els col·laboradors afganesos i les seves famílies tenen un futur incert en l’Afganistan, atès que són la dissidència política als talibans.

Cal destacar també que qui deixa enrere Robles són les persones de nacionalitat afganesa, i no les espanyoles. És a dir, que totes les persones espanyoles, sí que s’evacuaran. Així ha quedat clar que la nacionalitat ha estat un principi a l’hora d’establir prioritats. Per tant, s’abandona a la seva sort a persones que han col·laborat amb Espanya, motiu pel qual són perseguides, i que no tindran la protecció que suposa ser de nacionalitat estrangera a Afganistan. En altres paraules, són especialment vulnerables perquè la seva agressió no pot iniciar un conflicte internacional.