Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

PSC i Junts s’alien i tomben el pla pilot de la Renda Bàsica Universal

La diputada d’ERC Raquel Sans ha assenyalat que demostra la “sociovergència real”

Redacció 03/03/2023
PSC, En Comú Podem, ERC i Junts durant la votació a la Comissió d'Economia i Hisenda Data de publicació: divendres 03 de març del 2023, 12:51 Localització: Barcelona Autor: Marta Sierra

PSC, Junts, Cs, Vox i PPC han tombat el pla pilot de la Renda Bàsica Universal que contemplava l’article 58 de la llei de mesures fiscals, coneguda com a llei d’acompanyament als pressupostos. La votació s’ha produït a la Comissió d’Economia tot i que l’última paraula de com quedaran els pressupostos i la llei d’acompanyament la tindrà el ple de la cambra divendres que ve, quan els comptes quedaran definitivament aprovats.

La diputada d’ERC Raquel Sans ha assenyalat la “sociovergència real” fent referència a les votacions en què PSC i Junts han coincidit en el vot. I ha recordat al PSC que en la pàgina 25 de l’acord de pressupostos s’estableix que no s’incorporaran noves qüestions en les votacions al Parlament.

Entrecreuament de crítiques

En la seva intervenció, el diputat de Junts Joan Canadell ha argumentat el seu vot a favor de l’esmena del PSC-Units perquè, segons ha dit, la Renda Bàsica Universal és un “engany a la ciutadania”. “Fins que no tinguem un estat independent no la podrem posar en marxa per manca de recursos”, ha afegit.

Sans li ha replicat que, precisament, el pla pilot ha de servir perquè quan Catalunya sigui un estat independent es pugui aplicar aquesta mesura “pionera i innovadora”. “El pla pilot és per veure el que va bé i que no va bé”, ha resumit.

ERC, comuns i CUP en contra

L’article 58 de la llei d’acompanyament recull la creació de l’assignació monetària del pla, però no es fixa una quantia total per al pla. De fet, s’hi exposa que el Govern aprovarà la dotació econòmica necessària per poder implementar el pilot el dia que entri en vigor la normativa que ha de regular-lo. En comissió, s’ha aprovat l’esmena presentada pel PSC-Units que demana directament la supressió de l’article. Només hi ha votat en contra ERC, En Comú Podem i la CUP.

A través del vot particular un grup pot demanar que el ple del Parlament voti el text de la llei inicial encara que en comissió s’hagi aprovat eliminar algun article, com és el cas de la Renda Bàsica Universal. Així doncs, l’última paraula la tindrà el ple del Parlament divendres que ve.