Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

“Prou amiant!”: Veïns i famílies exigeixen a l’Ajuntament de Barcelona que es retiri el mineral de les escoles

El pneumòleg Josep Tarrés alerta que l’afectació en la salut del material és una pandèmia “evitable” i “silenciada”

Agències 09/02/2022
Joan Maria Soler, de la FAVB; Miguel Moreno, de Jubilats de Macosa-Alstom Afectats per l'Amiant; el pneumòleg i especialista en amiant | ACN

La Comissió contra l’amiant de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) exigeix al Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) –format per la Generalitat i l’Ajuntament- que publiqui un cens de les escoles que tenen amiant i que calendaritzi la retirada d’aquest material, catalogat des del 1977 com a substància cancerígena. El 2002 se’n va prohibir la utilització a l’estat espanyol però fins aleshores se n’havia estat fent servir en grans quantitats en la construcció i per això hi ha molts edificis amb uralita. En una roda de premsa a la FAVB, en què han assistit famílies de centres afectats, el pneumòleg Josep Tarrés, especialista en aquest camp, ha advertit que l’amiant és una pandèmia “silenciada, creixent i evitable”.

La FAVB, juntament amb representants de famílies d’escoles afectades, exigeix a l’administració “transparència” en la informació dels centres que tenen amiant. Joan Maria Soler, representant de la federació i de la Comissió contra l’amiant, ha assenyalat que la resposta de si en una escola hi ha amiant no pot recaure només en els equips directius; una consideració que ha fet sobretot de cara a les jornades de portes obertes i preinscripcions que tindran lloc en les properes setmanes.

“La resposta de quins centres tenen amiant ha de ser de l’administració. El Consorci d’Educació ha de fer públic el cens dels centres que tenen amiant. Però això no és suficient, perquè fer-lo públic sense posar-hi mesures és crear alarma social. S’ha de fer públic i s’ha de calendaritzar la retirada de l’amiant”, ha recalcat Soler, en una roda de premsa aquest dimecres. El representant de la FAVB ha afirmat que els consta que la Generalitat i l’Ajuntament estan treballant en aquestes dades.