Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Zoido, Millo i Moragas plantaran a la comissió del Parlament sobre el 155

|

- Publicitat -

L’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido, l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l’excap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, no compareixeran aquest dimarts en la comissió d’investigació del Parlament sobre l’article 155. Fonts parlamentàries han explicat que els tres han enviat una carta a la Cambra catalana declinant la seva presència, i esgrimint un dictamen del Consell d’Estat que, asseguren, els eximeix de comparèixer.

És el mateix informe al que van apel·lar a finals del mes d’abril l’expresident del Govern Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per absentar-se de la mateixa comissió, a la qual també havien estat citat Zoido, Millo i Moragas. Rajoy i Santamaría també van enviar un escrit a la Cambra en el qual asseguraven que aquest dictamen del Consell d’Estat, amb data del 25 d’abril, recollia que no estan obligats a comparèixer “els membres del Govern de l’Estat, actuals i pretèrits”.

Publicitat

En la mateixa data que Rajoy i Santmaría també estava citada l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, que va refusar anar al Parlament per considerar que no havia de sotmetre’s al control d’una cambra autonòmica, però si tampoc no va citar el document del Consell d’Estat.

Còpia del dictamen 

Les mateixes fonts parlamentàries han explicat que el Parlament ja ha sol·licitat al Consell d’Estat, òrgan del que precisament forma part Santamaría, tenir una còpia d’aquest dictamen, però que no l’han obtingut.

La resposta de la Cambra a les incompareixençes de Rajoy, Santamaría i Cospedal va ser tornar-los a citar, i té previst actuar de la mateixa manera quan aquest dimarts es confirmin que ni Zoido, ni Millo ni Moragas compareixeran davant la institució.

Aquesta comissió d’investigació va ser impulsada en el seu moment per JxCat, ERC, els comuns i la CUP per analitzar la legalitat de l’aplicació del 155, mentre que el PSC, Cs i el PP no participen en els seus treballs per considerar-la una “eina de propaganda”.

La comissió ha citat els presos polítics, que no van acudir perquè no van obtenir el permís de la justícia per fer-ho, i té previst citar pròximament altres líders polítics com el president del Govern, Pedro Sánchez, Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs).

AMPLIACIÓ.-  El Parlament portarà Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal a la Fiscalia per no haver comparegut en la comissió d’investigació del 155 del Parlament, en què van ser citats dues vegades. Així, en la reunió del 15 de maig, la Mesa va decidir traslladar aquestes incompareixençes a la Fiscalia, tot i que encara no ho han fet.

Així ho ha explicat el president de la comissió, Toni Morral (JxCat), en la sessió de la comissió d’aquest dimarts, en què estaven citats l’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido, l’exdelegat del Govern espanyol a Catalunya Enric Millo i l’ex-cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, que ja van anunciar que tampoc no hi assistirien. Si ignoren la segona crida, el Parlament també els portarà davant la Fiscalia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut