Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Vilalta no es mulla sobre si ERC demanarà la suspensió de Borràs si li obren judici oral

|

- Publicitat -

La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, considera que “segurament” s’haurà d’aplicar el reglament del Parlament si s’obre judici oral contra la presidenta Laura Borràs. En una entrevista a ‘Ràdio 4 i La 2’, Vilalta ha afegit que l’article 25 és “molt clar” quan hi ha l’obertura de judici oral però ha assenyalat que hi ha diferents apartats d’aquest article i, per tant, diferents maneres d’aplicar-lo. “Intentarem buscar el consens perquè s’apliqui i acabarem de decidir la nostra posició”, ha afegit Vilalta, que no ha volgut avançar si ERC demanarà la suspensió de Borràs ja que seria fer “política ficció”.

L’article 25 del Parlament fa referència a les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris i té 4 apartats. Del que més s’ha parlat fins ara és del 25.4. En aquest cas, s’estableix que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.  I també afegeix que “si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats”.

Publicitat

Així doncs, el 25.4 fa referència explícita a delictes sobre la corrupció, encara que el Codi Penal no existeix el delicte de corrupció com a tal. De moment, Borràs està sent investigada per quatre delictes en relació a la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC): prevaricació, frau administratiu, malversació de cabals i falsedat en document mercantil.

Et pot interessar  ERC demana concrecions al govern estatal en la conversió de la comissaria de Via Laietana en un "lloc de memòria"

En canvi, l’article 25.1 del reglament del Parlament no fa referència a corrupció i diu que els diputats del Parlament poden ser suspesos si se’ls obre un judici oral i el ple del Parlament ho acorda per majoria absoluta. En aquest cas, també es necessita que s’aprovi un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats.

I encara hi ha un altre apartat, el 25.2, que diu que també es pot produir una suspensió si ho demana un diputat afectat. En aquest cas, la Comissió de l’Estatut dels Diputats ha d’emetre dictamen i la Mesa del Parlament resoldria la sol·licitud. Així doncs, no s’hauria de votar al ple del Parlament.

Vilalta ha dit que encara no és el moment de prendre una decisió ja que “falten els últims passos que poden venir aviat”. Tot i que ha considerat “probable” que s’acabi obrint judici oral a Borràs per suposat fraccionament de contractes.

“L’article 25 diu que quan algú se li obre judici oral s’ha de valorar quina és la situació, i si la persona ha de ser suspesa o no dels drets i deures”, ha afegit Vilalta separant dos moments en el procés. Un primer en què dona gairebé per fet que s’ha d’activar el reglament i un segon en què s’haurà de decidir si se suspèn o no Borràs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut