Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

VIDEO | Vilagrà desinfla el PSOE recordant-li que l’acord no implica suport als PGE: “Si els acords no arriben a bon port, la legislatura perilla”

La consellera ha estès la mà a Junts per coordinar-se en la cerca d'un verificador internacional: "Podem arribar a treballar conjuntament amb Junts. Ens hem de coordinar"

|

- Publicitat -

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha avisat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no pot donar per fet el suport d’ERC als pressupostos generals de l’Estat (PGE), desinflant així l’optimisme dels socialistes d’ençà que van accedir a la Moncloa de nou. La consellera ha ficat el dit encara més a la llaga recordant al PSOE que l’acord que va signar amb ERC és només d’investidura, de manera que “si els acords no arriben a bon port, la legislatura perilla“. Segons ha exposat la consellera en una entrevista a RTVE, es negociarà “punt a punt”, i els republicans seguiran de ben a prop el compliment dels acords.

Vilagrà ha avançat que el president català, Pere Aragonès, es reunirà amb Pedro Sánchez “en les pròximes setmanes”, i que tots dos executius s’han “emplaçat a treballar”. No obstant això, la consellera no ha revelat quin dia tindrà lloc la reunió, o quins temes abordarà, receptant “discreció” en les converses d’ERC amb el PSOE.

Publicitat

La consellera, però, sí que ha repassat les principals qüestions acordades entre ERC i el PSOE, com ara la llei d’amnistia, el nou model de finançament per a Catalunya, la nova taula de negociació o el traspàs de Rodalies, unes negociacions que encara no han començat, segons ha revelat Vilagrà. “Per part de Catalunya, nosaltres com a Govern, i com a ERC, serem exigents” ha manifestat.

Vilagrà ha insistit que el pacte entre republicans i socialistes contempla un model de finançament fora del règim comú, a la vegada que ha defensat que implementar un finançament singular per a Catalunya no és incompatible amb la independència de Catalunya. De fet, segons ha dit, “reforça i dona múscul” per afrontar l’eventual procés d’autodeterminació. Pel que fa a l’encàrrec de model fora del règim comú que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet al departament d’Economia, Vilagrà ha afegit que la solidaritat amb altres territoris ha de ser dins d’un “marge raonable”.

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura, però deixarà la política si no és escollit president

Abordant la qüestió de la taula de negociació, i preguntada pel verificador internacional, la consellera Vilagrà ha proposat a Junts coordinar-se per escollir la mateixa organització, ja que, segons ha dit en l’àmbit internacional tampoc hi ha tantes organitzacions que treballin en aquest camp. Així, s’ha mostrat convençuda que podran coordinar-se. “Podem arribar a treballar conjuntament amb Junts. Hauríem de fer-ho. Ens hem de coordinar” ha expressat

Malgrat haver allargat la mà a Junts, la consellera també ha aprofitat per reclamar un reconeixement per la feina que ha fet Esquerra a la taula de diàleg i amb l’estratègia negociadora. Els republicans, tal com ha destacat Vilagrà, han “desbrossat el camí”; tot i que ha assegurat que no vol entrar en polèmiques amb Junts, ha celebrat que la formació “s’hi ha afegit” també.

“Només fracassa qui no ho intenta o abandona. Jo no abandono”, ha dit. “En la mesura que Junts és a la negociació, és positiu. A sumar sempre ens hi trobaran”.

Finalment, la consellera ha abordat el traspàs de Rodalies, una qüestió que ha fet regirar Renfe i Adif, i que ha propiciat la convocatòria d’unes vagues que finalment han quedat anul·lades. Vilagrà ha explicat que el traspàs es farà per fases, i que començarà un cop s’hagin fet les inversions endarrerides. Així i tot, ha assegurat que el traspàs del servei es farà “amb el màxim de rapidesa possible”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut