Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

VÍDEO | L’ANC presenta l’espot de la Diada més simbòlic per demostrar que la independència continua sent l’objectiu

Amb aquest espot i el lema "Via Fora!", l'ANC crida l'independentisme a mobilitzar-se massivament l'11-S

|

- Publicitat -

La Diada de Catalunya s’acosta i, mentre el calendari comença el compte enrere per a l’11 de setembre, surten a la llum més detalls sobre la manifestació multitudinària que prepara l’Assemblea Nacional Catalana. Un d’aquests detalls és l’espot per a la Diada, que l’ANC ha fet públic aquest divendres, 1 de setembre, i amb el qual convoca tot l’independentisme a participar en la mobilització per “demostrar a Europa, Espanya i als partits independentistes que el moviment civil no oblida l’objectiu: la independència, que ja vam votar el Primer d’Octubre”. L’espot es va rodar el passat 29 d’agost a la ciutat de Vic, i va comptar amb la participació de més de 200 voluntaris.

L’ANC té clar que després d’anys en què la repressió judicial, els pactes amb el PSOE, la negació del conflicte polític i la infructuosa taula de diàleg han copsat titulars, el moviment independentista “ha de tornar a desbordar els carrers de Barcelona per tornar a posar la independència al centre del debat polític”, especialment aquest any, ja que Espanya ostenta la presidència rotatòria del Consell d’Europa. A més, remarca la singularitat que, després de les eleccions, els partits independentistes tornen a tenir la clau de la governabilitat espanyola i “l’oportunitat de bloquejar les corts”, fets que fan que els mitjans internacionals “tornin a posar la mirada aquí”.

Publicitat

Així doncs, l’espot de la Diada de l’ANC està plagat de simbolismes. Només començar el vídeo, podem veure imatges de carrers buits, els quals simbolitzen “l’intent de vèncer i desmobilitzar el moviment”, alhora que fa referència a la pandèmia i a l’impacte d’aquesta en l’activisme dels carrers. La veu en off de l’actor i doblador Lluís Marco deixa clar a l’inici la reivindicació de l’ANC: “Pactar amb qui ens reprimeix i ens espia no pot ser el camí”.

Et pot interessar  Lluís Llach anuncia que es presentarà a les eleccions de l'ANC

Els carrers buits de les primeres imatges comencen a omplir-se de gent de totes les edats, que du banderes independentistes i la samarreta d’enguany de la Diada, amb el lema “Via Fora”. El “Via Fora!” era un crit medieval d’alarma que avisava el poble a sortir als carrers per defensar les seves llibertats d’una amenaça externa o interna i que anava acompanyat del repic de campanes. Les persones manifestants caminen determinades pels carrers de Vic, fins a omplir de gom a gom un carrer amb banderes i samarretes de la Diada d’enguany.

Tal com exposa l’ANC, la samarreta inclou colors similars al blau i al daurat de la bandera europea, reivindicant la voluntat de Catalunya de convertir-se en un nou estat membre de la Unió, mentre denuncia l’Estat espanyol en el moment en què ocuparà la presidència rotatòria del Consell d’Europa. El lema “Via Fora!” va acompanyat d’una imatge amb perfils de rostres de persones en un disseny inspirat en cartells de la primera meitat del segle XX que busca suggerir lluita, esperança i unitat.

El recorregut de la manifestació d’aquest 11-S consta de quatre columnes de manifestants que convergiran a la plaça del Primer d’Octubre (antiga plaça d’Espanya) i que sortiran de quatre punts simbòlics diferents de la ciutat de Barcelona: Ciutat de la Justícia, Escola Proa, Estació de Sants i Hisenda. Aquests punts són enclavaments de denúncia i reivindicació dels drets i les llibertats perdudes pel colonialisme espanyol, i representen els valors fonamentals que tindrà la República Catalana: Llibertat, Llengua, País i Sobirania.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut