Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

VÍDEO | ERC denuncia al Consell d’Europa la vulneració de drets polítics a Catalunya

|

- Publicitat -

Diversos representants d’ERC han denunciat la tarda d’aquest dilluns, 23 de gener, des de la seu del Consell d’Europa, situada a Estrasburg (França), la vulneració de drets civils i polítics a Catalunya per part de l’estat espanyol, a la vegada que han defensat el principi democràtic. Ho han fet en el marc del plenari del Consell d’Europa a Estrasburg, en el qual han participat el dirigent d’ERC, Raül Romeva, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’advocat Andreu Van den Eyne i la membre independentista de la PACE, Laura Castel.

Romeva, en una atenció als mitjans prèvia a l’acte, ha subratllat la importància de la visita i el fet de recordar als membres del Consell que “Europa té un problema que ha de resoldre”, segons ha recollit l’ACN. Un cop dins la seu del CE, el dirigent ha posat l’accent en el fet que l’única solució al conflicte de Catalunya és la democràcia, subratllant que el nombre de persones que coincideixen en el fet que una solució democràtica és l’única manera de resoldre’l creix cada vegada més, i que el conflicte no desapareixerà “només perquè els mitjans no en parlin”. “Som aquí per recordar que això no s’ha acabat, i que això no va de nosaltres individualment. Som aquí per recordar que després de tots aquests anys el nombre de persones que entenen que la democràcia és l’única solució al conflicte, continua creixent”, ha manifestat.

Publicitat

La politòloga Laura Castel ha llançat una sèrie de preguntes relacionades amb la vulneració dels drets humans i del dret a la llibertat d’expressió, tot relacionant-les amb l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. “Penseu que condemnar polítics a presó per organitzar un referèndum limita la seva llibertat d’expressió? Que un referèndum ha de ser un crit a la violència?” s’ha preguntat Castel, tot assegurant que les violacions als drets humans “es donen en un context polític“. La politologa també ha advertit que s’ha d’anar amb compte a l’hora de limitar el debat d’un afer polític públic, tal com ha fet l’estat espanyol, titllant el conflicte d'”afer intern”: “La violació de drets humans mai s’hauria de considerar un afer intern” ha reblat Castel.

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha començat la seva intervenció agraint a l’Assemblea Parlamentària deixar-la expressar-se en català, “cosa que no em va permetre el Tribunal Suprem d’Espanya durant el meu judici”. Forcadell repassa la seva batalla judicial amb la justícia espanyola, tot acusant els òrgans judicials d’haver vulnerat, i de continuar fent-ho, el seu dret a la inviolabilitat parlamentària, perquè “permetre un debat, que és el que vaig fer, ha d’estar protegit”. Forcadell també etziba que l’estat espanyol ha vulnerat el principi de legalitat, en condemnar-la pel delicte obsolet de sedició, ja eliminat del Codi Penal espanyol. “Nosaltres sabem que no vam cometre cap delicte. Sabem que no demanem res que no s’hagi fet en altres països com ara Escòcia o al Quebec. Sabem que defensar la independència de Catalunya és un projecte polític i legítim perquè és democràtic i pacífic i, a més, perquè hi ha una majoria social, més d’un 80%, que està d’acord amb què el conflicte s’ha de resoldre votant”.

Et pot interessar  ERC, PSC, Junts, comuns i PPC coincideixen a reclamar un millor finançament en el primer debat preelectoral del 12-M
Publicitat

Opinió

Minut a Minut