Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Un opositor kurd denuncia que Turquia “utilitza l’exemple d’Espanya” per justificar la detenció de diputats

El representant a Europa del segon partit de l’oposició al parlament turc denuncia que “els líders polítics escollits pel poble català estiguin a la presó”

|

- Publicitat -
L’opositor kurd Eyyup Doru assegura que “Turquia utilitza a vegades l’exemple d’Espanya per justificar la detenció de diputats i alcaldes kurds”. El representant a Europa del prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP, en les seves sigles en turc) denuncia en una entrevista a l’ACN que “els líders polítics escollits per poble català estiguin a la presó”. Per això, confia que la gestió del govern espanyol de la crisi catalana no proporcioni “una excusa” al govern turc per actuar en contra dels kurds. “Demanem l’alliberament de tots els presos polítics”, ha reivindicat aquest partit liderat pel polític kurd en presó preventiva Selahattin Demirtaş. Recentment el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va instar a Ankara a alliberar-lo en una sentència que la defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han incorporat a la seva estratègia jurídica.
Presos catalans

El polític kurd assegura que “Espanya és un estat democràtic” i, per tant, alerta que “arrestar” polítics “per expressar la seva opinió no cap en aquesta democràcia”. En aquest sentit, defensa que l’1 d’octubre i els dies posteriors “no hi va haver violència ni lluita armada” a Catalunya. Per això, considera que “no és acceptable” empresonar els líders independentistes catalans “per expressar la seva opinió política”.

El partit kurd de Demirtas “s’ha solidaritzat amb els presos catalans” i ha defensat “el dret a l’autodeterminació del poble català”, explica el seu representant a Europa. “Espero que el govern espanyol els alliberi”, diu. De fet, Doru va ser detingut a Espanya el 2009 a petició d’Ankara, però es va deslliurar de l’extradició per la seva condició de refugiat. Ara viu a Brussel·les on representa al segon partit més gran de l’oposició a Turquia.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya
Publicitat

Opinió

Minut a Minut