Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Turull diu que la reunió amb Cerdán ha estat “productiva” i el PSOE veu “normalitzades” les relacions amb Junts

El secretari general de Junts i el número tres del PSOE s'han trobat durant prop de dues hores al Congrés

|

- Publicitat -

La reunió que el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán, han mantingut aquest dimecres ha estat “productiva” i tindrà continuïtat amb noves trobades a Madrid, Barcelona, i a través del mecanisme de mediació internacional. Així ho ha assegurat Turull un cop finalitzada la reunió, que ha durat prop de dues hores i ha tingut lloc al Congrés dels Diputats. Segons el secretari general de Junts, aquesta ha sigut una “reunió de treball” com “moltes” altres que farà amb el PSOE. “Tenim molta a feina a fer, la volem fer ben feta”, ha afirmat.

Per part del PSOE, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha apuntat que la trobada s’emmarca en les relacions “totalment normalitzades” entre les dues formacions. “Fa no massa anys, Junts actuava fora de la Constitució i de les institucions democràtiques, i ara amb diàleg i feina, i també dificultats, clar que si, arribem a acords” que “beneficien la vida de les persones”.

Publicitat

La trobada ha tingut lloc després de diverses jornades de negociacions tenses entre els dos partits per a l’aprovació dels decrets de l’executiu espanyol. Finalment Junts es va abstenir in extremis a canvi d’un conjunt de compromisos dels socialistes que entre altres suposen la cessió a la Generalitat de les competències en immigració.

Abans de reunir-se amb Turull, Cerdán ha recordat que les competències de què disposarà la Generalitat quedaran definides en una llei orgànica que encara s’ha d’aprovar al Congrés dels Diputats, però el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va advertir que l’Estat mantindrà el control de les fronteres i la lluita contra la immigració il·legal.

Et pot interessar  Albiach critica les hipotètiques aliances del PSC i ERC amb Junts

La trobada també ha tingut lloc després que aquest dimarts les formacions independentistes fossin incapaces d’assolir un acord que permetés la presentació d’esmenes conjuntes a la llei d’amnistia. Finalment, Junts i ERC van presentar per separat propostes de modificació del text per provar de blindar que els fets del Tsunami i els CDR –considerats terrorisme per l’Audiència Nacional- puguin acollir-se a l’amnistia, i no en quedin exclosos.

El ministre de la Presidència, però, els ha tancat aquesta porta aquest dimecres. Segons el ministre, el PSOE “seguirà dialogant” sobre la base de les esmenes “tècniques” que ha pactat amb Sumar, ERC, Bildu i BNG, que al seu entendre reforcen una llei “impecable des del punt de vista legal i constitucional”. “Nosaltres creiem que els delictes greus han d’estar exceptuats de l’amnistia, com ja ho estan a la proposició de llei”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut