Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Cerdán i Turull es reuneixen al Congrés

La trobada es produeix després de diverses jornades de negociacions tenses entre els dos partits

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, mantenen aquest dimecres una nova reunió al Congrés, després de l’acord per a l’aprovació dels decrets de l’executiu espanyol a canvi de la cessió de la gestió de les competències en immigració, i també de la manca d’entesa en les esmenes a la llei d’amnistia. Les dues formacions han d’encarar també els acords sobre els pressupostos generals de l’Estat per al 2024. Abans d’entrar a la reunió, Cerdán ha afirmat que les relacions entre els dos partits són “fluides” i que aquesta és una trobada “de treball com moltes altres que tindrem” on “no pretenem acordar ni comunicar res”. Turull s’ha limitat a dir que “mentre parlem no comentem mai res”.

La trobada es produeix després de diverses jornades de negociacions tenses entre els dos partits. La setmana passada per a l’aprovació dels decrets de l’executiu espanyol. Finalment Junts es va abstenir in extremis a canvi d’un conjunt de compromisos dels socialistes que entre altres suposen la cessió a la Generalitat de les competències en immigració.

Publicitat

Abans de reunir-se amb Turull, Cerdán ha recordat que les competències de què disposarà la Generalitat quedaran definides en una llei orgànica que encara s’ha d’aprovar al Congrés dels Diputats, però el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va advertir que l’Estat mantindrà el control de les fronteres i la lluita contra la immigració il·legal.

Turull i Cerdán es reuneixen també després que aquest dimarts les seves formacions van ser incapaces d’assolir un acord que permetés la presentació d’esmenes conjuntes a la llei d’amnistia.

Et pot interessar  La Moncloa rebutja el 'cara a cara' de Sánchez amb Puigdemont: "El candidat és Illa"

Junts i ERC van presentar per separat propostes de modificació del text per provar de blindar que els fets del Tsunami i els CDR –considerats terrorisme per l’Audiència Nacional- puguin acollir-se a l’amnistia, i no en quedin exclosos.

El PSOE, per la seva banda, va mantenir els eixos del text i només va acordar vull esmenes tècniques amb ERC, Sumar, Bildu i BNG. Tot plegat s’ha de resoldre al tràmit parlamentari que comença aquest dijous, amb l’entrada de la llei a la Comissió de Justícia, abans de tornar al ple per a la seva aprovació definitiva.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut