Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Turquia contra l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN: “Han acollit organitzacions terroristes”

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, apunta que no vol repetir “l’error” que va suposar l’adhesió de Grècia

Agències 13/05/2022
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan | ACN

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest divendres que el seu país no donarà suport a l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. Segons el polític turc, els països nòrdics “han acollit diverses organitzacions terroristes”, culpant-los de donar aixopluc a grups com les milícies del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Per altra banda, Erdogan ha apuntat que no vol repetir “l’error” que va suposar l’adhesió de Grècia a l’OTAN, país al qual acusa d’adoptar una actitud contrària a Turquia des que es va produir l’ingrés a l’aliança. “De moment estem seguint les negociacions amb Suècia i Finlàndia, però la nostra opinió no és favorable”, ha comentat Erdogan.

La posició de Turquia comprometria l’entrada dels dos països nòrdics a l’OTAN, ja que la seva adhesió està condicionada a un acord unànime de tots els estats membres.

No obstant això, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va prometre aquesta setmana una adhesió “ràpida” i “còmoda” a Suècia i Finlàndia, tot subratllant que els dos països serien “molt benvinguts”.

Finlàndia va anunciar formalment aquest dijous la seva voluntat d’entrar a l’OTAN a través d’un comunicat conjunt signat pel president i la primera ministra del país. Està previst que aquest cap de setmana el govern doni una posició definitiva i s’espera que la proposta d’ingrés es voti a principis de la setmana vinent. Pel que fa a Suècia, l’anunci hauria d’arribar al llarg d’aquest cap de setmana.