Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Trump es contradiu i condemna ara l’assalt al Capitoli per evitar una possible destitució

|

- Publicitat -

El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha condemnat la violència dels seus seguidors en l’assalt al Capitoli que va intentar impedir la certificació del demòcrata Joe Biden com a nou president dels EUA. En un missatge de vídeo, Trump ha assegurat que està “indignat per la violència, la il·legalitat i el caos” generat. “No representeu el nostre país i aquells que hagin vulnerat la llei pagaran les conseqüències”, ha dit, si bé el dia dels aldarulls va dir als seus seguidors: “us estimo”. El republicà ha reiterat que facilitarà el relleu a la Casa Blanca a Biden, que prendrà posició en el càrrec el pròxim 20 de gener.

Trump ha decidit actuar així després que el líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, hagi reclamat al vicepresident Mike Pence que invoqui l’esmena 25 de la Constitució per destituir-lo immediatament.  “Va ser una insurrecció contra els EUA incitada pel president”, ha alertat Schumer. Segons alguns mitjans nord-americans, diversos líders republicans i membres del gabinet de Trump defensen apartar Trump amb aquest procediment ràpid abans que el president electe Joe Biden assumeixi el càrrec el 20 de gener. L’esmena 25 permet al vicepresident amb el vistiplau d’una majoria del gabinet declarar que el president està incapacitat per governar.

Publicitat

Si Pence optés per fer aquest pas i fos aprovat, Trump ho podria impugnar al Congrés. La Cambra de Representants i el Senat haurien de validar o rebutjar la destitució amb una majoria de dos terços. Tanmateix, mentre es resol el tràmit parlamentari, el vicepresident Pence actuaria com a president interí.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut