Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Torrent reivindica que continuarà defensant la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats

El republicà envia una carta a organismes internacionals alertant que la justícia espanyola vol “limitar” el debat

Agències 17/03/2021
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, rep de mans de l'expresident Roger Torrent la tradicional carta de Francesc Farreras, després de la seva proclamació, el 12 de març de 2021. (Horitzontal)

El diputat d’ERC i fins ara president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dimecres que continuarà defensant la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats. En una piulada a Twitter després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi admès a tràmit la querella de la fiscalia contra l’expresident del Parlament i part de la seva Mesa per desobediència, Torrent ha criticat que es “persisteixi en l’error de perseguir el debat parlamentari”. El republicà ha enviat una carta a diversos organismes internacionals on lamenta que l’única resposta de l’Estat a la voluntat d’autodeterminació és la “repressió policial i judicial”. Ha advertit que la justícia vol “limitar” del debat democràtic del Parlament.

“Les ingerències reiterades del Tribunal Constitucional (TC) sobre el Parlament de Catalunya cerquen limitar-ne el debat democràtic, alhora que atempten contra els drets dels diputats i els de la ciutadania a la que representen. Al seu torn, les accions judicials endegades per la fiscalia constitueixen no només un acte de persecució política contra les persones directament afectades, sinó també una amenaça als futurs representants de la cambra per a coartar l’exercici de les seves responsabilitats institucionals i polítiques”, ha apuntat a la missiva.

“La judicialització constant de la vida política i el retrocés en matèria de llibertat d’expressió estan portant la democràcia espanyola a un pendent relliscós de vulneració de drets que no sembla tenir aturador”, ha sostingut.

Ha lamentat que es persegueixi judicialment a les persones que, en compliment de les seves funcions, “vam preservar els drets dels diputats i la llibertat d’expressió”.

En aquest sentit, ha emplaçat les institucions europees a ajudar a “protegir” l’exercici de les llibertats i els drets fonamentals al nostre país i a cercar solucions estrictament polítiques per al conflicte polític existent”.

Segons han informat fonts parlamentàries, Torrent ha enviat aquesta carta al president del Parlament Europeu; als presidents de parlaments de la Unió Europea; a la comissària del Consell d’Europa per als Drets Humans; al president de l’Assemblea Nacional de la Francofonia; a l’Alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU; i a desenes d’eurodiputats, entre d’altres.