Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Torra reclama a l’Estat, CCAA i a altres països que facin el recompte de morts com ho fa ara Catalunya

Torra: “La situació és molt més clara a Catalunya, i espero que Espanya faci el mateix”

Agències 16/04/2020

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat a l’Estat, a les comunitats autònomes i a tots els països que facin el recompte de morts per coronavirus tal com ho fa ara Catalunya. Durant la roda de premsa telemàtica amb els mitjans internacionals, aquest dijous al matí, el president ha argumentat que fins ahir l’executiu no tenia “tota la xifra” de víctimes mortals per covid-19. Des d’ahir a la xifra de defuncions als centres sanitaris s’hi afegeixen les morts a residències i a domicilis. Torra ha instat el govern espanyol a explicar també la “xifra real” de morts a l’Estat: “És un dret dels ciutadans saber què està passant. Ara la situació és molt més clara a Catalunya, i espero que la resta d’Espanya faci el mateix”, ha apuntat.

Torra defensa que la nova manera del recompte de defuncions aporta “molta més transparència”, i ha assegurat que fins ahir no havia estat possible aplicar el nou mètode. “Volem tenir tots els números i xifres perquè els ciutadans han de saber-ho tot”, ha subratllat. El president creu que a partir d’ara es tindran “possibilitats més grans” per conèixer l’escenari actual i cap on avança la situació de crisi. “Esperem que la resta de comunitats autònomes facin el mateix i puguin comprendre que és un bon exercici que hem de fer els governs”, ha conclòs Torra.

El canvi en la manera de comptar les víctimes de covid-19 va disparar ahir al vespre la xifra a Catalunya. El Departament de Salut fa ara el recompte amb la informació diària que faciliten les funeràries, que des del principi de la crisi situen les defuncions en 7.097, sumant les persones que han mort en centres sanitaris, en residències, en centres sociosanitaris o als seus domicilis.

Així, hi ha prop d’un miler de víctimes que no es poden classificar en cap grup, probablement de les primeres i per manca de dades, però també se sumen perquè sí se sap que han mort per covid-19. Les xifres oficials, però, les que es continuaran enviant al Ministeri de Salut, són les de morts en centres sanitaris: dimarts 3.756, i dimecres 3.855 (99 més).