Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Torra creu que algú del Govern anirà a l’acte amb Felipe VI i Sánchez perquè no l’organitza la monarquia

|

- Publicitat -

El president inhabilitat Quim Torra creu que algun representant anirà a l’acte d’entrega de premis de la nova edició de BNEW, Barcelona New Economic Week, amb Felipe VI i el president del Gobierno, Pedro Sánchez, ja que no l’organitza la monarquia. En declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb el Síndic de Greuges, Torra ha afegit que després que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no hagi publicat la seva inhabilitació li ha quedat “el regust de saber ” si el Rei li hagués agraït els serveis prestats. Pel que fa al Tribunal Constitucional (TC) que aquest dimarts analitza el seu recurs, ha dit que té “zero expectatives” que suspengui cautelarment la inhabilitació.

El president inhabilitat ha recordat que a l’inici de la legislatura el Govern va decidir que no es considerava la institució monarca com a pròpia i que no s’assistiria a cap acte a través d’una invitació del Rei. Però l’acte de divendres a Barcelona és diferent ja que, segons ha assenyalat, se celebra en el marc d’una fira i no està organitzat per la Casa Reial.

Publicitat

Preguntat per si el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, serà qui assisteixi a l’acte de divendres, Torra s’ha limitat a respondre que és el Govern qui ho decidirà.

Pel que fa a la reunió de demà del TC que analitzarà el seu recurs, Torra ha dit que és “impossible” que cap independentista tingui cap tipus de justícia dins de l’estat espanyol. Però ha argumentat que es tracta d’un pas previ i “necessari” per poder portar la seva inhabilitació a instàncies europees.

Et pot interessar  ERC demana concrecions al govern estatal en la conversió de la comissaria de Via Laietana en un "lloc de memòria"

Sobre l’objectiu de l’independentisme de superar en les pròximes eleccions el 50% dels vots, Torra ha defensat que si això passa “inevitablement ha de tenir conseqüències polítiques que passen per una ruptura democràtica”, discrepant així amb l’opinió d’ERC i de Jordi Sánchez. I ha alertat del risc que la ciutadania acabi abandonant els partits si no s’explica bé què s’ha de fer en cas d’assolir més del 50%.

Tot i no voler comentar la polèmica per la manera com el president del Parlament, Roger Torrent, va fer pública la data electoral del 14 de febrer, Torra sí que ha volgut recordar al president de la cambra que quan se li va retirar l’escó de diputat se’n va assabentar just en el moment de prémer el botó per votar.

Torra ha fet aquestes declaracions després d’una reunió amb Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en què li ha agraït que hagi manifestat que la inhabilitació del president de la Generalitat vulnera els drets de Torra i “posa en qüestió la democràcia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut