Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Sánchez planteja la propera cimera de la UpM a Barcelona com una “bona oportunitat” per asseure junts Israel i Palestina

El president espanyol defensa la solució dels dos estats i veu “fonamental” que la UE es mantingui “coordinada i unida”

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha plantejat al Consell Europeu que la propera cimera de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, prevista pel 27 de novembre, pot ser una “bona oportunitat” per treballar per buscar solucions al conflicte entre Israel i Palestina. En una compareixença després de la reunió de caps d’estat i de govern de la UE, Sánchez ha dit que en aquest fòrum “Israel i Palestina s’asseuen en igualtat de condicions”, de manera que es pot “aprofitar” com a “plataforma per rellançar el diàleg euroàrab”. Sánchez ha reiterat durant el seu discurs que la solució al conflicte passa “forçosament” per crear dos estats i oferir un “horitzó d’esperança” als palestins.

Segons Sánchez, és “fonamental” que la Unió Europea es mantingui “coordinada i unida” en la seva resposta al conflicte entre Israel i Hamàs, ja que és una qüestió “d’importància vital” per a la seguretat europea.

Publicitat

En la compareixença, el president espanyol en funcions ha reiterat la condemna del govern espanyol als atacs de Hamàs i ha exigit la “llibertat immediata” de tots els ostatges, inclòs el basc Iván Illarramendi.

Sánchez també ha advertit Israel que, si bé té el dret a defensar-se, ho ha de fer amb un respecte “estricte” del dret internacional humanitari.

“Israel ha de garantir en tot moment l’accés de l’ajuda humanitària a Gaza i la protecció de la població civil”, ha dit el president espanyol.

El líder socialista ha anunciat, també, que Espanya augmentarà en 4 milions d’euros l’ajuda humanitària a Palestina fins a finals d’any, situant el total dels ajuts en prop de 21,5 milions d’euros, un 30% més que el 2022.

Et pot interessar  La carta de Sánchez demostra la polarització de la societat espanyola: un 41,1% l'aprova i un 38,8% no, segons el CIS

“El conflicte no es resoldrà per sí sol”, ha advertit Sánchez, remarcant que si ara la prioritat “absoluta” és oferir solucions humanitàries als ciutadans de Gaza, a “mig termini” caldrà posar les bases per a una “pau justa i duradora”.

“La pau passa forçosament per la solució dels dos estats, Israel i Palestina, que puguin coexistir en pau”, ha dit, lamentant que el conflicte està enquistat des de fa dècades i ha generat “massa dolor i desesperació durant massa temps”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut