Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Rull, contrari a l’ampliació de l’aeroport: “S’ha d’aturar l’ofensiva d’Aena”

|

- Publicitat -

El conseller legítim de Territori i Sostenibilitat Josep Rull s’ha mostrat contrari a allargar la tercera pista a l’aeroport del Prat i ha apuntat que no és una condició necessària perquè pugui ser un ‘hub’. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha assegurat que sí que són necessàries una terminal satèl·lit i la connexió ferroviària amb Reus i Girona però no l’ampliació de l’aeroport, que a més afectaria l’espai natural de la Ricarda. En aquest punt, Rull ha apostat per preservar aquesta zona i ha remarcat que no cal esperar que arribi la negativa de la Comissió Europea al projecte per protegir-la. D’altra banda, ha avisat que és “altament improbable” que les instal·lacions arribin a ser un ‘hub’ mentre siguin dins la xarxa d’AENA.

A l’entrevista, el pres polític indultat no ha criticat l’acord entre el Govern de la Generalitat i el de l’Estat, que de fet ha valorat positivament perquè creu que ha aconseguit “frenar” el “xantatge” d’AENA. “AENA deia ‘o tot o res’, o agafeu tot el paquet complet o ho sacrifiquem tot”, ha dit, de manera que creu que ara Catalunya podrà tenir “lideratge”. Rull s’ha mostrat molt crític amb AENA i ha assegurat que mentre El Prat sigui dins la seva xarxa no podrà ser un ‘hub’. De fet, ha afirmat que AENA ha convertit l’aeroport en “la T5 de Madrid”.

Publicitat

Defensa dels espais protegits

Rull ha insistit que cal protegir l’espai natural del voltant de l’aeroport i ha augurat que si el projecte afecta aquesta zona la Comissió Europa no hi donarà l’aval. En aquest sentit, ha dit que no hauria de caldre que Europa ho impedeixi, sinó que Catalunya ho hauria de replantejar avançat. El pres polític indultat ha recordat que a la llei de 1985 d’espais naturals ja es protegeix zones com la Ricarda i ha avisat que “no es pot incomplir”. “La biodiversitat no és un afegit, és quelcom substancial al país”, ha dit.

Et pot interessar  Junts i ERC assenyalen Salvador Illa pel 'cas Koldo' i diuen que ha de donar explicacions

Taula de diàleg

En ser preguntat per la taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i l’executiu espanyol, Rull ha demanat cautela i ha apostat per esperar a veure com es desenvolupen les primeres reunions. Segons Rull, si el govern espanyol busca “anestesiar el projecte nacional” a través de la taula els dirigents catalans ho notaran i podran buscar alguna alternativa, però de moment ha defensat seure a negociar per l’amnistia i l’autodeterminació. Rull també ha assegurat que ara mateix hi ha molta “cohesió” dins el Govern d’ERC i JxCat.

D’altra banda, lel conseller ha criticat les declaracions de la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en afirmar que esperava que l’independentisme hagués “après la lliçó”. “És ofensiu, em vaig enfadar molt. Què s’han cregut aquesta gent?”, ha dit, per afegir després que no aprendran “ni ara ni mai” a “deixar de sentir-se nació i voler ser lliures”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut