Dimarts, 30 de novembre de 2021 - Edició 1223
La República

Resposta unànime de rebuig a la decisió del Supremo que imposa el castellà a les aules

Els principals sindicats d’educació i les organitzacions polítiques condemnen la persecució del català i criden a desobeir la sentència

Redacció
Redacció 24/11/2021
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie

El Tribunal Supremo ha rebutjat el recurs que va presentar el Departament d’Educació i ha confirmat la sentència que estableix una quota del 25% de castellà als centres educatius. Una decisió que fa evident l’actual persecució a la llengua catalana i que rebutgen, de manera unànime, les principals entitats del país.

El Consell per la República considera que el Govern “no es pot resignar” a fer complir la resolució judicial i insta les institucions a impulsar iniciatives per “revertir la tendència actual” de la llengua. En un comunicat, exposen que “l’única via realista” per “salvar” la llengua és “esdevenir un estat independent” i disparen contra “l’atac directe al principal eix vertebrador de Catalunya com a nació”.

Igualment, l’ANC creuen que no s’ha d’aplicar la sentència i la valora com “una ofensiva més per part de l’Estat espanyol”. En un comunicat, l’Assemblea qüestiona el paper de la justícia i coincideix en el fet que “només la independència” proporcionarà “les eines necessàries” per “garantir” l’ús i el coneixement del català en “tots els àmbits”.

Els sindicats d’educació —SEPC i USTEC— insten les escoles a desobeir la decisió del TS i continuar amb el model d’immersió lingüística. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat aturades de les classes als instituts del país aquest divendres i demana no normalitzar els “atacs” a l’escola pública catalana. Així mateix, la Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) han defensat aquest tipus de decisions corresponen a la Generalitat i exigeixen a Educació que modifiqui la normativa i blindi el model d’escola catalana.

En la mateixa línia, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica raona que el model d’immersió lingüística és “model d’èxit educatiu i de cohesió social” i reclama protecció per l’autonomia dels centres. Igualment, ha assegurat que les dades més recents demostren que la llengua que cal enfortir és la catalana.

Com hem explicat a La República, Òmnium Cultural també ha lamentat aquesta “nova intromissió injustificable” dels tribunals i ha instat la Conselleria d’Educació a “fer tot el possible i esgotar totes les vies” per protegir el professorat i les escoles “davant d’aquest nou atac a la llengua”.