Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Puigdemont desmunta el Règim del 78: “La pervivència de Catalunya com a nació només és possible com a Estat independent”

|

- Publicitat -

El president a l’exili ha fet un discurs institucional amb motiu del quart aniversari del referèndum d’autodeterminació que havia de determinar si Catalunya volia ser, o no, un estat independent en forma de república.

El 130è president de la Generalitat ha defensat que gràcies als participants la jornada va ser “una victòria històrica i una lliçó de democràcia i dignitat popular que avui és un referent internacional”.

Publicitat

El polític gironí s’ha centrat en el fet que “ens vam conjurar a anar plegats a votar, sense preguntar-nos quina era l’urna d’aquests i la d’aquells” i ha defensat que “això ens va fer definitivament guanyadors”. Per tant, ha subratllat que la societat es va conjurar per anar a votar independentment de les ideologies i de partidistes i que va fer-ho amb resistència pacífica.

Puigdemont ha lamentat que “l’Estat ha persistit en la seva repressió sense defallir” i ha criticat que els tres executius espanyols que hi ha hagut des de 2017 no han tingut un projecte polític “concret” i “ambiciós. És a dir, que s’han centrat a fer “gestos més pensats per intentar fer creure al món que l’1 d’octubre era un full girat que no pas en abordar una resolució del conflicte amb coratge i honestedat”. El president de Catalunya ha insistit que malgrat tot s’ha continuat amb la lluita i que, segons el seu punt de vista, la persistència té un nom que és el Consell per la República.

Ha estat molt dur amb l’Estat que, a parer seu, ha demostrat que té com a objectiu principal “liquidar la nació” i ho ha exemplificat amb l’autogovern, la llengua catalana i el model econòmic i social. Puigdemont ha criticat que l’Estat vol convertir Catalunya en una regió administrativa i afirma que ja no pot dissimular “la caricatura amb què s’ha convertit”.

Et pot interessar  Puigdemont confia que la sentència del TJUE sobre grups identificables afavorirà altres col·lectius

El president a l’exili ha afirmat que el Règim del 78 s’atreveix a mentir sobre la comissaria de la Via Laietana atorgant-li el valor de “servei públic que ha enfortit la democràcia” i ha exposat que aquest fet és “la confessió més descarnada de l’engany de la transició com a mètode per superar el franquisme”. Així, ha etzibat que “tots els règims passats i presents s’han encarregat de demostrar que la nació catalana no és ni serà mai acceptada com a tal dins l’Estat espanyol, i que com a conseqüència l’única manera de preservar la nació catalana és esdevenint un estat independent.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut