Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

VIDEO | Puigdemont avisa Sánchez que “de l’incompliment de les promeses” neix “la desconfiança”

Denuncia que "l'Europa de les persones" que Sánchez deia defensar "no inclou" els catalanoparlants: "Jo avui li parlo en la seva llengua materna, però no puc fer-ho en la meva"

|

- Publicitat -

El president a l’exili Carles Puigdemont no ha deixat passar l’ocasió d’enfrontar-se cara a cara amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que el matí d’aquest dimecres ha viatjat fins a Estrasburg per a fer balanç de la presidència espanyola del Consell de la UE. Tal com constava a l’ordre del dia, Puigdemont ha intervingut com a orador després que Sánchez fes el seu primer discurs de balanç, en el qual, finalment, no ha abordat la llei d’amnistia que ahir va votar-se al Congrés dels Diputats.

La intervenció de Puigdemont ha estat marcada pel fracàs de l’Estat espanyol en el seu intent de dur a votació la proposta d’oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE, condició que reclamava Junts per tal de donar suport a Francina Armengol en la seva candidatura per a presidir la Mesa del Congrés. De fet, Puigdemont no ha pogut parlar en català durant la seva intervenció a l’Eurocambra, precisament perquè no és una llengua oficial de la Unió Europea, però s’ha assegurat que la seva intervenció d’un minut fos clara i contundent.

Publicitat

“En el seu missatge de vídeo per inaugurar la presidència espanyola del consell, vostè anunciava ambició i reivindicava l’Europa de les persones, que atengui les seves necessitats i demandes. Altres presidències anteriors s’han expressat de forma similar, i segur que ho tornarem a escoltar en el futur” ha dit Puigdemont tot just començar la seva intervenció.  Tot seguit, el president a l’exili ha assenyalat que el veritable problema d’Europa no són les promeses, sinó l’incompliment d’aquestes. “De l’incompliment neix la desconfiança, la qual pot posar en risc fins i tot un projecte tan sòlid com el de la UE” ha alertat.

Et pot interessar  El PSOE i la Moncloa obvien l'advertència de Puigdemont i reclamen un govern d'Illa encara que sigui en minoria

“L’Europa de les persones no és res si no se les escolta, si no se les posa al centre de les decisions. Fixi’s, jo avui li parlo en la seva llengua materna, però no puc fer-ho en la meva” ha etzibat Puigdemont davant Sánchez i la resta d’eurodiputats.

Així, Puigdemont ha denunciat que “milions d’europeus que tenim el català com a llengua materna no podem exercir els nostres drets fonamentals en la nostra pròpia llengua, perquè aquesta Europa de les persones que vostè havia de defensar en la seva presidència no ens inclou si parlem en català”. “La nostra llibertat d’expressió en aquesta cambra val menys que la seva” ha afegit Puidemont

El president a l’exili ha acabat la seva breu intervenció recordant a Sánchez que “les oportunitats s’han d’aprofitar quan ocorren”, i avisant-lo que, “si es deixen passar per por o incapacitat, les conseqüències mai són agradables”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut