Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Què diu l’acord de Junts i el PSOE per la presidència del Congrés?

Avisen que el pacte "es limita a la configuració de la mesa" i no afecta negociacions posteriors per a la investidura de Pedro Sánchez

|

- Publicitat -

En l’últim minut, Junts per Catalunya ha tancat un acord amb el PSOE que ha permès que l’expresidenta balear Francina Armengol sigui la nova presidenta del Congrés. Fins començada la primera votació de la presidència del Congrés aquest dijous al matí, els socialistes no han tancat els vots necessaris, primer amb ERC i després amb JxCat. L’acord contempla el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés, i l’impuls de dues comissions d’investigació sobre les clavegueres de l’Estat i sobre els atemptats del 17-A. La formació independentista avisa que el pacte “es limita a la configuració de la mesa” i no afecta negociacions posteriors per a la investidura de Pedro Sánchez.

Segons han explicat en un comunicat, Junts “ha exigit durant la negociació garanties comprovables dels acords” i que alguns ja s’haguessin posat en marxa avui, com la petició de reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea. En rebre aquest matí el “comprovant”, han tirat endavant amb la investidura.

Publicitat

El primer punt és justament el reconeixement del català a Europa i des de Junts assenyalen que el govern espanyol “ja ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin inclosos en el règim lingüístic de la Unió Europea com a llengües oficials”. Aquesta petició serà inclosa en l’ordre del dia del Consell General del pròxim 19 de setembre. “És la primera vegada que el Regne d’Espanya presenta aquesta sol·licitud“, subratllen.

En segon lloc, també vinculat amb la llengua, la formació de Jordi Turull i Laura Borràs ha pactat “l’ús del català al Congrés amb plena normalitat, juntament amb la resta de llengües oficials de forma immediata, a partir del proper ple”. Sostenen que “no necessita cap reforma del reglament i només és un problema de voluntat política”.

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura, però deixarà la política si no és escollit president

Comissions d’investigació

Junts per Catalunya també ha acordat la creació de dues comissions d’investigació. En primer lloc, una que investigui els atemptats del 17-A del 2017, dels quals aquest dijous en fa sis anys. Entre els punts que volen esclarir hi ha “la vinculació del CNI amb l’imam Es-Saty, si els aparells de l’estat tenien informació sobre l’atemptat i per què no es van poder evitar“. El partit assegura que s’ha acordat que no hi haurà vetos a compareixents.

Per altra banda, el PSOE i Junts han pactat reactivar la comissió sobre les clavegueres de l’estat i el cas Pegasus. “Cal una investigació exhaustiva per aclarir qui va comprar el programa i qui va ordenar utilitzar-lo contra l’independentisme”, indiquen. Tampoc hi haurà vetos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut