Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

PSC i comuns posen llenya al foc i demanen suspendre Borràs com a diputada

Cid qüestiona “què més ha de passar” perquè els partits independentistes “li retirin la confiança” i Romero creu que seria “estrany” que “busquin excuses per no aplicar” l’article

Agències 15/03/2022
El portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, en roda de premsa des del Parlament Data de publicació: dimarts 15 de març del 2022, 13:38 Localització: Barcelona Autor: Marta Sierra

Els socialistes i els comuns aprofiten que el TSJC ha deixat a punt el judici contra Laura Borràs pels suposats contractes irregulars quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per demanar la seva suspensió com a diputada.

El portaveu d’En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha defensat que, com passaria “amb qualsevol altre diputat”, caldrà aplicar l’article 25.4 el reglament i “suspendre els drets i deures” de Borràs. En la mateixa línia, la portaveu socialista a la cambra, Alícia Romero, ha dit que l’article és “evident, molt net i esclaridor” i ha recordat que va ser fruit d’una transacció entre JxSí i la CUP el 2017. “Semblaria estrany que els partits que van lluitar per l’article busquin excuses per no aplicar-lo”, ha afegit.

De totes maneres, per al grup de Salvador Illa l’article 25.4 “és bastant clar”. “Si recuperem debats del 2017, veurem que era clarament per casos com el que ara segurament és fruit d’estudi”, ha opinat.

Així mateix, Cid ha subratllat que “fa molt de temps” que han “perdut la confiança” en la presidenta de la cambra perquè en la instrucció del TSJC hi ha correus electrònics escrits per Borràs “que demostren que és un cas de presumpta corrupció”.

El portaveu d’ECP ha remarcat que cal desvincular la causa de Borràs d’altres relacionades amb l’1-O o el cas Juvillà. “No és comparable amb la judicialització de l’1-O”, ha afegit. Així, ha recalcat que la causa de la presidenta del Parlament és per presumpta corrupció. Cid ha apel·lat als partits independentistes. “Què més ha de passar perquè li retirin la confiança?”, ha preguntat el portaveu d’ECP.

L’article 25.4

L’article 25.4 determina que en casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. També apunta que “si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats”.