Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Perd l’ull la noia ferida per l’impacte d’una bala de foam ahir a Barcelona

Irídia demana imatges dels fets, que van passar a Via Augusta entre dos i tres quarts de nou del vespre en el marc de les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél

Redacció 17/02/2021
Un agent dels Mossos d'Esquadra dispara una bala de foam en el marc dels aldarulls per l'empresonament del cantant Pablo Hasel el 16 de febrer del 2021 a Barcelona.

Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans ha fet públic que la dona ferida ahir a Barcelona per l’impacte de bala de foam en al transcurs de les protestes per la detenció i empresonament de Pablo Hasél ha perdut l’ull. El col·lectiu sol·licita col·laboració ciutadana de testimonis dels fets per poder actuar contra el policia i comandaments responsables de l’operatiu. Els fets van passar entre dos i tres quarts de nou del vespre a Via Augusta, entre Diagonal i Travessera de Gràcia.

Segons el col·lectiu, la ferida és una jove de 19 anys. Durant els aldarulls va transcendir a les xarxes socials la imatge de la noia amb el rostre ensangonat. El SEM ha explicat que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que un cop a l’hospital es va precisar amb més detall la lesió. Iridia indica que la jove ha estat operada aquest matí, mentre el Departament de Salut afirma que serà intervinguda avui.

Iridia recorda que “fa anys” que denuncia que les bales de foam són “molt perilloses” i poden generar lesions “greus” i “fins i tot la mort”. “És una arma de precisió, no com les bales de goma, que era impossible controlar la trajectòria”, ha remarcat Anaïs Franquesa, codirectora del col·lectiu. L’entitat considera “molt greu” que tant l’octubre del 2019 com ahir “hi hagi hagut casos de persones ferides amb foam al cap”.