Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Òmnium Cultural reitera la necessitat d’assolir la “unitat estratègica” de l’independentisme

El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri retreu la “vulneració dels drets fonamentals i el no respecte a l’autodeterminació” d’un Gobierno que fa “triple fallida”

Agències 28/07/2020

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha exigit al conjunt de partits polítics independentistes i també als sobiranistes catalans que hi hagi “unitat estratègica” per defensar la ciutadania davant situacions de repressió.

En una conferència de premsa aquest dilluns per presentar la campanya ‘Òmnium en ruta’, ha retret la “vulneració dels drets fonamentals i el no respecte a l’autodeterminació” d’un Gobierno que, a parer seu, ha fet triple fallida: econòmica, social i democràtica.

Ha destacat que es tracta d’un estiu atípic perquè el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, continuarà a la presó pels càrrecs que se l’imputen després de l’1-O, per la qual cosa ha demanat l’amnistia per al conjunt dels dirigents independentistes empresonats, exiliats i represaliats pendents de processos judicials.

Així mateix, ha assegurat que l’entitat ha impulsat un seguit d’accions per investigar els presumptes casos de corrupció del rei emèrit, que, segons ell, forma part d’una monarquia “antidemocràtica i esquitxada per la corrupció”.

‘Òmnium en ruta’

D’altra banda, ha explicat que la campanya ‘Òmnium en ruta’ duu el nom d’una altra iniciativa que va impulsar l’entitat als anys 60 i 70 després que fos il·legalitzada “en un moment de persecució cultural i lingüística”, i ha posat en valor les similituds de tots dos contextos històric-socials.

En aquest sentit, ha dit que la campanya recorrerà gairebé 40 municipis catalans per posar “la cultura al centre”, i en aquest sentit, ha defensat que la difusió i el consum cultural és una activitat segura davant el coronavirus.

De la seva banda, la vicepresidenta d’Òmnium Marina Llansana ha posat en valor l'”impuls mobilitzador” de l’entitat i ha explicat que la ‘ruta’ s’allargarà fins la vigília de la Diada de l’11 de setembre, tot i que ha avisat que està subjecta a l’evolució de la pandèmia.

A més, ha assegurat que la campanya constitueix un “espai polivalent” que conjuminarà activitats de microteatre per al públic infantil, una exposició sobre drets civils, la presentació del llibre ‘Les amistats traïdes’ de David Nel·lo i projeccions de cinema a l’aire lliure dins el festival de curtmetratges en català ‘Voc’, que impulsa Òmnium.