Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Nova topada entre Junts i Pere Aragonès per la taula de diàleg

|

- Publicitat -

Durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, el líder de JxCat, Albert Batet, ha tornat a qüestionar la taula de diàleg —l’aposta d’Aragonès i d’ERC— davant la “constatació” que el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha tingut “mai” la “voluntat real” de negociar. A la rèplica, Aragonès ha cridat l’independentisme a “rearmar-se”, i ha anunciat que concretarà la seva “proposta” per desbloquejar el conflicte el 14 de febrer, en la conferència que oferirà en motiu del primer aniversari de les eleccions del 2021.

Batet ha carregat contra la taula de diàleg en afirmar, de nou, que “ni és taula ni és de negociació”. El president parlamentari de Junts ha recriminat que l’òrgan de negociació entre la Generalitat i la Moncloa només s’hagi reunit dues vegades en dos anys, i “sense resultats”. Batet ha subratllat l'”escepticisme” de la seva formació, i ha recordat que Sánchez encara no ha ofert “cap proposta” per resoldre el conflicte: “Ja no forma part de les seves prioritats”.

Publicitat

És per això que Batet s’ha aferrat a les paraules del discurs d’Aragonès per Sant Esteve, que va afirmar que dir que caldria “construir alternatives” per avançar cap a la independència si la taula de diàleg no donava fruits. “Hi estem plenament d’acord”, ha afirmat el president parlamentari de Junts, que ha assegurat que cal compartir una “estratègia conjunta” per construir una “alternativa guanyadora”.

A la resposta, Aragonès ha fet una crida perquè l’independentisme es “rearmi” i aposti “clarament” per l’autodeterminació i l’amnistia. El president del Govern també ha insistit que cal “mobilitzar al màxim” el país i els seus representants polítics. Des del seu escó, Aragonès ha insistit que el 2022 ha de ser l’any que es “comenci a desbloquejar la resolució”, a partir de la proposta “compartida” de l’amnistia i l’autodeterminació.

Et pot interessar  Junts diu que l'esmena als pressupostos és "preventiva" i s'obre a retirar-la a canvi de la supressió de successions

El president ha asseverat que cal abocar “totes les forces” per enfortir la unitat independentista, i perquè l’Estat i el Gobierno tinguin “tots els incentius per implicar-se de forma molt més clara i intensa” en la negociació. El president de la Generalitat ha conclòs que, en aquesta línia, es reunirà durant les pròximes setmanes amb els partits que li van donar suport a la investidura —ERC, Junts i CUP— a més de les entitats sobiranistes.

El cap del Govern oferirà, posteriorment, una conferència on “farà pública la seva proposta”. Serà el 14 de febrer, dia que es commemorarà un any de les eleccions on, per primera vegada, l’independentisme va superar la barrera del 50% de vots.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut