Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Nou intent dels comuns per intentar que ERC avali l’estat d’alarma i “torni a la majoria progressista”

Mena també creu que Ciudadanos ha donat una lliçó a les dretes al donar suport a l’estat d’alarma

Agències 18/05/2020
Primer pla del diputat d'En Comú Podem al Congrés Joan Mena atenent la premsa el 26 de gener de 2020 (Horitzontal)

Els comuns confien que ERC avali la pròrroga de l’estat d’alarma després que Pedro Sánchez “s’ha obert a modificar-lo en diàleg amb la resta d’espais progressistes”. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha celebrat que Cs “hagi donat una lliçó a les dretes que busquen confrontació quan cal solucions” i donés suport al darrer estat d’alarma, però creu que la formació taronja “és incompatible” amb l’executiu del PSOE i Podem i per això creu que és “necessari” que ERC avali la pròrroga. “És l’eina jurídica vàlida i eficaç per lluitar contra l’emergència sanitària”, ha justificat. A més, creu que la majoria progressista “no està trencada, sinó esquerdada”, perquè es van alinear per convalidar el decret de justícia a la cambra baixa.

En una roda de premsa telemàtica aquest dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, que ha explicat que el seu espai té converses amb els republicans perquè se sumin a la pròrroga, ha advertit que “la cogovernança exigeix corresponsabilitat” i que el Govern “no podrà viure només a la contra”, com creu que ha fet fins ara, sinó que caldrà que “assumeixi i defensi com a pròpia una gestió que ha de ser compartida”. Els comuns també demanen que s’impliqui als ajuntaments en la presa de decisions i que puguin utilitzar els estalvis per a mesures socials destinades a revertir els efectes del coronavirus. “Treballarem perquè en l’aterratge de la cogovernança s’escolti també les reclamacions dels grups parlamentaris i dels territoris”, ha afegit.

D’altra banda, els comuns esperen que JxCat i ERC “es posin d’acord i “expliquin quins són els plans electorals que té el Govern en un exercici de clarificació i transparència”. El portaveu insisteix que l’executiu està “esgotat”, que cal anar a eleccions i que “no han de ser els tribunals qui posin governs o els treguin”. A l’espera que el TS es pronunciï sobre la inhabilitació del president del Govern, Quim Torra, Mena ha avisat JxCat que “seria un error la temptació de pensar en els seus interessos partidistes” en plena pandèmia.

Després de l’aprovació dels pressupostos del 2020 al Parlament, que el Govern havia negociat amb els comuns, CatECP continua “en contacte” i “dialogant” amb el Departament d’Economia per a modificar els comptes i adaptar-los a la crisi del coronavirus. El grup parlamentari també va fer arribar la setmana passada a l’executiu de Torra un document amb 10 mesures per impulsar un pla de reconstrucció contra la crisi de la covid-19, que de moment no ha obtingut resposta.